Bivši komandant NATO-a: ‘Rat će se završiti prinudnim primirjem, reći ću vam kada će sve biti gotovo’

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vidim da ovaj rat ide ka prisilnom primirju, sa militarizovanim zonama između dve strane, kaže bivši evropski komandant NATO-a

Sukob između Rusije i Ukrajine vjerovatno će se okončati za četiri do šest mjeseci. Bit će to finale bez pobjednika, dugoročno “zamrznuti konflikt”, sličan onom iz bivšeg Korejskog rata. Na rusko-ukrajinskoj granici će takva situacija još dugo vladati, mi ćemo zapravo imati novu Sjevernu i Južnu Koreju u Evropi.

Ovo je izjavio Džejms Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, tokom razgovora o budućnosti rata u Ukrajini sa biznismenom i milionerom Džonom Katsimatidisom na njujorškom radiju WABC 770 AM.

Stavridis, admiral američke mornarice i aktivni učesnik ratova u Zaljevu, Iraku i Afganistanu, čovjek je ogromnog vojnog znanja i izuzetno dobar poznavalac strateških odnosa u Evropi.

Govoreći na njujorškom radiju, oficir grčkog porijekla prvo je izjavio da je evidentno da je ukrajinski sukob “zapeo na obje strane”, piše Slobodna Dalmacija. Ukrajinci pružaju neočekivano snažan otpor, a Putinovi ratni planovi nisu se pokazali baš efikasnim: dobio je malo teritorije u odnosu na ambicije s kojima je ušao u sukob.

“Vidim da ovaj rat ide ka prisilnom primirju, nešto poput kraja Korejskog rata, sa militariziranim zonama između dvije strane i stalnim neprijateljstvom u nekoj vrsti zamrznutog sukoba. Predviđam zamrzavanje rata u Ukrajini za četiri do šest mjeseci. Nijedna strana ne može trajati mnogo duže. duže od toga”, zaključio je Stavridis.

Korejski rat vodio se između Sjeverne i Južne Koreje između 1950. i 1953. godine. Situacija je prilično analogna trenutnom sukobu: Sovjetski Savez je tada podržavao Sjevernu Koreju, dok su Južnu Koreju podržavale Sjedinjene Države. Žestoki sukob između dvije zemlje, rat koji je prepolovio cijele porodice, okončan je primirjem u julu 1953. godine, kojim je stvorena demilitarizirana zona.

Budući da u godinama koje su uslijedile nije potpisan službeni mirovni sporazum između Sjeverne i Južne Koreje, dvije zemlje su tehnički još uvijek u ratu. A njihovi režimi su danas omraženi gotovo jednako kao i kada se krv prolivala po ratištima.

Bivši evropski komandant NATO-a osvrnuo se i na neke druge aktuelne aspekte sa ukrajinskih frontova, uključujući i činjenicu da američki artiljerijski raketni sistemi visoke pokretljivosti tipa HIMARS imaju “značajan uticaj” u pomoći Ukrajini protiv ruskih vojnih snaga.

Njihov uticaj na linije fronta ogleda se u efikasnom gađanju neprijateljskih ciljeva kao što su municija, logističke zalihe, komandni i kontrolni centri. I sve ove stvari imaju vrlo direktan uticaj na sposobnost izvođenja operacija na prvoj liniji fronta.

Admiral Stavridis se u svom ranijem medijskom istupu prije nekoliko mjeseci osvrnuo na neke potpuno neočekivane momente u ukrajinskom ratu, poput neviđenog broja žrtava koje je Rusija pretrpjela među svojim visokim oficirima, piše Slobodna Dalmacija.

“Ne postoji situacija u modernoj istoriji koja se može porediti sa ovom po masovnoj smrti generala. Na ruskoj strani, samo u prva dva meseca, videli smo najmanje desetak, ako ne i više ubijenih ruskih generala. To je nezamislivo sa stanovišta modernog ratovanja, jer nijedan general nije izgubljen u stvarnim borbama dok su SAD bile uključene u ratove u Afganistanu i Iraku“, istakao je Stavridis. (Jutarnji)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker