Biden najavio žestoke sankcije Rusiji, ali poručio da SAD neće ratovati s Moskvom

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Američki predsjednik Joe Biden upravo se obratio naciji i najavio žestoke sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, ali je i rekao da SAD neće ratovati protiv Rusije.

“Danas ovlašćujem nove sankcije, nova ograničenja za izvoz u Rusiju. SAD nisu u ovome same, imamo koaliciju partnera i saveznika, tu su EU, Novi Zeland, Australija, Kanada itd. Ograničit ćemo mogućnost Rusije da posluje s našim valutama, ograničit ćemo njihovu sposobnost da budu konkurentni u ekonomiji”, rekao je Biden.

Dodao je da će biti uvedene sankcije protiv ruskih banaka koje imaju imovinu više od 1,3 biliona dolara, koje će biti isključene iz američkog bankarskog sistema. Sva njihova imovina će biti zamrznuta u SAD-u.

“Dodajemo nova imena na listu onih koji su pod sankcijama. Ruska državna preduzeća neće moći skupljati novac u EU i SAD-u. Vršit ćemo pritisak na strateške sektore ruske ekonomije”, naglasio je Biden, koji je Putina nazvao agresorom.

Dodao je da će savezničke akcije onemogućiti ruski svemirski program i razvoj vojske, izgradnju brodova itd. To će biti veliki udarac na Putina.

“Također poduzimamo korake da branimo NATO saveznike. Još više ćemo ojačati NATO savez. No, naše trupe nisu niti će učestovati u sukobu s Rusijom”, rekao je Biden, te dodao da će se SAD uključiti “ako Putin krene na NATO članice”.

Putin će biti izopćen iz međunarodne zajednice, rekao je.

“Ako Rusija bude našu infrastrukutru napala cyber napadima, mi smo spremni da odgovorimo”, naglasio je.

Upitan da li će Rusija biti isključena iz takozvanog swift sistema, Biden je rekao da zasad neće jer je EU protiv toga.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker