BESAN: Putin zbog fijaska u Ukrajini u kućni pritvor stavio čelnike FSB!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ruski predsednik Vladimir Putin, prema pisanju britanskog lista Dejli mejl, stavio je u kućni pritvor šefa spoljne obaveštajne službe Federalne službe bezbednosti (FSB) i njegovog zamenika pošto ih je okrivio za niz poraza i fijasko tokom invazije na Ukrajinu.

Kako prenosi Andrej Soldatov, novinar koji godinama prati situaciju u ruskim obaveštajnim krugovima, prema Putinovoj naredbi u kućni pritvor su stavljeni general Sergej Beseda (68), šef Pete uprave FSB, i njegov zamenik Anatolij Boljuh.

Propao blickrig

Prema Soldatovu, koji je rekao da je Putin zaista nezadovoljan službom i da je krivi za loše obaveštajne podatke, koji su ga uoči invazije uveravali da će se ruske snage suočiti samo sa simboličnim otporom ukrajinske vojske i da su sami Ukrajinci željni da se otarase svojih vođa. Spominju se i pronevera sredstava namenjenih za subverzivni i prikriveni rad u Ukrajini, kao i namerno plasiranje lažnih informacija o političkoj situaciji u Ukrajini.

FSB je Putinu navodno predao obaveštajne podatke koji sugerišu da je Ukrajina slaba, prepuna neonacističkih grupa i da bi lako odustala ako bi bila napadnuta. Međutim, ruske oružane snage su se suočile sa žestokim otporom ukrajinskih vojnika.

Licitiranje na Zapadu

Ruski gubici su veliki

Do pouzdanih brojeva o ruskim gubicima je vrlo teško doći. Moskva je saopštila da je za nedelju dana poginulo 498 vojnika, Ukrajina veruje da je Rusija izgubila do 12.000 ljudi za dve nedelje. Na drugoj strani, evropski obaveštajni podaci navode da su brojke niže – između 6.000 i 9.000, dok SAD procenjuju da je poginulo do 3.000 ruskih vojnika.

Putin šefove Pete uprave FSB krivi za fijasko u Ukrajini, u kojoj je propao zamišljeni blickrig, a ruske snage tokom 16 dana invazije nisu uspele da zauzmu nijedan veliki grad. Peta uprava ili, kako se zvanično zove, Služba za operativne informacije i međunarodne odnose – nadzire komunikaciju FSB sa stranim partnerima, uključujući i agencije američke vlade.

U okviru nje se nalazi i Sektor za operativne informacije, koji se bavi obaveštajnim radom u inostranstvu.

Peta uprava

Krajem 90-ih Peta uprava je dobila dozvolu da vrši operacije u inostranstvu, a jedan od prvih zadataka je zadržavanje i širenje sfere uticaja Rusije na zemlje nekadašnjeg SSSR. Ubrzo posle toga agenti FSB su počeli sve češće da se pojavljuju u Belorusiji, Moldaviji i Gruziji. Upravo je Sergej Beseda bio u Kijevu u februaru 2014, kad su održani protesti na Majdanu nakon kojih je došlo do smene vlasti u Ukrajini.

(Kurir)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker