Američki institut za rat otkriva koji je ruski plan za ukrajinske vojnike u Azovstalu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Američki Institut za proučavanje rata objavio je najnovije ažuriranje o ruskoj ofanzivi u Ukrajini. Između ostalog, u ažuriranju se navode i planovi ruske vojske kada je u pitanju čeličana Azovstal u Mariupolju.

U ažuriranju se kaže da ruske trupe nastavljaju sa pritiskom na čeličanu Azovstal u Mariupolju – gdje se nalaze posljednji ukrajinski branioci grada.

Dodaje se da će ruske snage pokušati da izgladnjuju preostale branioce čeličane i da neće dozvoliti zarobljenim civilima da se evakuišu.

U subotu je planiran humanitarni koridor za evakuaciju civila zarobljenih u gradu, ali do toga nije došlo. Okupilo se oko 200 ljudi u nadi da će otići, ali su ih ruske snage rastjerale, upozorivši ih na predstojeće granatiranje.

Taj istraživački centar kaže da se Rusija koncentriše na napade na istoku i da trupe koje su izvučene iz povlačenja u regionu Kijeva ponovo ulaze u borbu tamo.

Dodaje se da će ruske snage vjerovatno povećati obim kopnenih ofanzivnih operacija u narednim danima, ali je prerano reći koliko će to učiniti ili koliko će te ofanzive biti velike.

Podsjećamo, Rusija je nedavno objavila da kontrolišu čitav Mariupolj osim područja čeličane Azovstal gdje su se povukli preostali branioci grada. Putin je rekao da neće nastaviti napade na čeličanu.

No, prisustvo otprilike 1.500 ukrajinskih vojnika u fabrici koja je posljednje uporište odbrane grada, definitivno govori u prilog tezi da Mariupolj nije sto posto pod ruskom kontrolom.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker