BRAČNI PAR NUDIO SVOJE ŠESTORO DECE KAO SEKSUALNE ROBOVE: Velika međunarodna akcija policije protiv trgovine ljudima: Identifikovano više od 1.350 žrtava (FOTO, VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Međunarodna akcija kodnog naziva “Globalni lanac”, koju su koordinirali Evropol, Interpol i Fronteks, a u kojoj je učestvovala i hrvatska policija, rezultirala je razotkrivanjem čitavog lanca osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima.

Uhapšeno je 219 osoba, a identifikovane su ukupno 1.374 žrtve, među kojima 153 dece. Zajedničke policijske snage su gađale kriminalne grupe koje iskorišćavaju decu i odrasle kao seksualne robove, ali i kriminalne grupe koje primoravaju druge ljude na zločine i prosjačenje.

Evropol je saopštio da je ova policijska akcija planirana dugo, a da bi uspela potreban je multidisciplinarni pristup i zajedničko delovanje policije i Evropola, Interpola i Fronteksa u više zemalja, pa čak i na nekoliko kontinenata.

Najgori slučaj zabeležen u Mađarskoj

Mađarskoj, u jednom od najgnusnijih slučajeva otkrivenih tokom operacije, uhapšen je bračni par koji je podvodio njihovo šestoro dece kao seksualne robove i terao ih da prose na ulicama svog grada. Deca su psihički, psihički i fizički zlostavljana, a rođeni otac ih je tukao rukama, kaišem i motkom. Kada su pronađena, deca su bila zapuštena, neuhranjena i teškog zdravstvenog stanja.

Roditelji iz pakla bi ih vezali u svojim sobama i onda bi ih ponudili drugim ljudima u selu da ih seksualno iskorišćavaju. Deca su udaljena iz porodica, predata hraniteljima, a o njihovom fizičkom i psihičkom zdravlju brine ceo psihološki i medicinski tim, kako bi se deca oporavila od užasa.

Više od 1.350 žrtava, poražavajući broj dece

Cilj cele akcije bio je da se identifikuju i razotkriju najopasnije kriminalne grupe koje se bave ovom vrstom kriminala u Evropi. Istražitelji su, dakle, gađali dobro organizovane mafijaške organizacije, kao i kriminalne grupe koje su organizovane po porodično-etničkom principu.

Pored kriminalnih grupa koje primoravaju žrtve da se bave kriminalnim aktivnostima ili da se prostituišu, meta su bile i grupe koje su iskorišćavale decu za različite kriminalne aktivnosti. Akcija je trajala nekoliko dana, a rezultirala je pokretanjem 276 novih istraga protiv 362 osumnjičena, od kojih je 219 uhapšeno. Identifikovane su ukupno 1.374 žrtve, od kojih je 1.221 odrasla i 153 deca. Izvršena su 2074 pretresa u kojima je oduzet novac, razni uređaji, a pronađena su 363 falsifikovana dokumenta.

Svetska akcija protiv kriminalnih grupa

Međunarodna akcija protiv kriminalnih grupa umešanih u trgovinu ljudima sprovedena je, pored Evrope, u Južnoj Americi, Aziji, Africi i Ukrajini. Na meti su bile sve sumnjive lokacije, kao što su crvene četvrti, prostori u kojima se okupljaju društveni marginalci i socijalno ugroženi, jer su takvi ljudi često na meti trgovaca ljudima. Istražitelji su tokom operacije tražili znakove koji su ukazivali da se radi o žrtvama trgovine ljudima ili žrtvama koje su primorane na zločin, seks i prosjačenje.

(Večernji list)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex