Zbog rata u Ukrajini svjetska nestašica suncokretovog ulja: Na eBayu za litar se traži čak 20 eura

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Agresija Rusije na Ukrajinu dovela je i do naglog skoka cijena širom svijeta gotovo svih proizvoda, a zabrinjavajući je i podatak da je došlo do deficita suncokretovog ulja na svjetskom tržištu. Najvažnije svjetske zemlje izvoznice ovog proizvoda su upravo Ukrajina i Rusija.

U Ukrajini su obustavljeni prerada suncokretovog sjemena, ali i izvoz, što značajno utječe na količinu isporuke.

Zaustavljanje izvoza

Zaustavljanje izvoza iz crnomorskih luka dovelo je do smanjenja njegove upotrebe te povećanja potražnje za drugim biljnim uljima (repičinim, sojinim, palminim i kukuruznim). Međutim, zamjena će biti upitna zbog ograničene ponude, prenosi OilWorld.

EU je uvezla 1,52 miliona tona ukrajinskog suncokretovog ulja u periodu oktobar-decembar 2021. To je manje u odnosu na 2,16 miliona tona u istom periodu 2020. godine, međutim, ono je činilo 86 posto ukupne isporuke te robe u EU.

Globalno tržište ne može nadomjestiti ovaj gubitak od 1,2 do 1,3 miliona tona mjesečno bez značajnog smanjenja potrošnje ulja i masti.

U Njemačkoj čak raste prodaja ulja nacrno. Na portalima poput eBaya pojavili su se brojni oglasi u kojima se ulja nude za pretjerano visoke cijene.

Fiksna cijena

Naprimjer, kako navode, trgovac namalo u Lajpcigu naplaćuje sramotnih 20 eura za bocu Thomy suncokretovog ulja, što je oko osam puta više od maloprodajne cijene. Na oglasu je navedeno i da ulje nije otvoreno.

Boca ulja od repice Vita D’Or dostupna je “po fiksnoj cijeni” od 10 eura. U trgovinama boca tog ulja košta 1,49 eura.

Nevjerovatno je da neki trgovci ne prodaju ni pune boce, već samo djelimično napunjene. Jedan prodavač iz Njemačke traži 15 eura za 300 mililitara Bellasana, robnu marku diskonta Aldi. To odgovara cijeni litra od oko 50 eura jer se u trgovinama boca prodaje za 1,79 eura.(Avaz)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker