U junu promjene u Njemačkoj: Evo ko će dobiti bonus od 1.240 eura – posebna napomena za penzionere

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi mjesec Nijemcima opet donosi neke promjene. Neki dobivaju više novca, drugi više prava. I penzioneri moraju požuriti ako žele bonus.

Zadnja prilika za 300 eura

Ako imate pravo na paušal cijene energije za penzionere, a još ga niste primili, sada je vrijeme za akciju: Zahtjev za naknadnu isplatu možete podnijeti samo do 30. juna. To je moguće samo kod Deutsche Rentenversicherung Knappschaft-Bahn-See, 44781 Bochum.

To također vrijedi ako svoju penziju inače primate od druge agencije za isplatu, piše Fenix magazin.

Apoteke ostaju zatvorene

Svi koji žele kupiti lijek 14. juna mogli bi se naći pred zatvorenim vratima. Na taj dan mnoge apoteke će u Njemačkoj protestovati protiv zdravstvene politike savezne vlade i ostaju zatvorene. Između ostalog, traže i veće naknade.

Manje naknade za putnike u vozu

U slučaju otkazivanja i većih kašnjenja, putnici vlaka mogu zatražiti povrat novca. Ali od 7. juna to više ne vrijedi u nekim slučajevima. Od tada će se primjenjivati nova “Uredba o pravima i obavezama putnika u željezničkom prometu” (EU 2021/782). Njime se propisuje da željeznička poduzeća više ne moraju plaćati naknadu ako dođe do kašnjenja ili otkazivanja iz sljedećih razloga:

  • više sile kao što su oluje,
  • krivnja putnika,
  • ponašanje trećih strana kao što je ulazak u neovlaštene staze ili sabotaža.

Međutim, štrajkovi se još uvijek ne smatraju višom silom.

Novi zakon za potrošače

Od 25. juna potrošači će biti opušteniji kada su u pitanju pravna pitanja: jer tada će se primjenjivati nova skupna tužba EU-a. Njime se propisuje da zastupnici potrošača mogu, na primjer, izravno tužiti one koji su pogođeni za naknadu štete ili zahtjeve za povrat, a da nakon toga ne moraju ponovno ići na sud. To prije nije bilo moguće s modelom deklaratorne tužbe sve dok se u modelu postupka ne postigne nagodba.

Više novca u javnoj službi

U junu će 2,5 milijuna zaposlenih u saveznom i lokalnom javnom sektoru dobiti jednokratnu korekciju inflacije od 1.240 eura (2.418 KM). Plaćanje je oslobođeno poreza i socijalnog osiguranja. Bio je to jedan od rezultata kolektivnog ugovora sindikata i poslodavaca. Osim toga, bit će nekoliko posebnih isplata u sljedećim mjesecima i povećanje plate od marta 2024.

Bolja zaštita za zviždače

Zaposlenici koji otkriju kršenja zakona u poduzećima i vlastima trebali bi biti bolje zaštićeni od diskriminacije. Bundestag i Bundesrat dogovorili su kompromis oko Zakona o zaštiti zviždača, koji bi trebao stupiti na snagu sredinom juna.

Kompanije s 250 i više zaposlenih tada moraju uvesti sigurne sisteme za takozvane zviždače, kompanije s 50 do 249 zaposlenih imaju rok za to do sredine decembra. To također vrijedi i za gradove općine s više od 10.000 stanovnika.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker