Zemlja za poželjeti: PDV na hranu smanjuju sa 8 na 1 posto

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ta zemlja u okviru Programa pojednostavljenja sistema PDV-a smanjuje PDV na osnovne prehrambene proizvode s dosadašnjih osam na jedan posto.

Erdogan se video linkom iz palate Vahdettin obratio učesnicima skupa koji je pod nazivom “Model turske ekonomije, novi koraci i mjere inflacije“ organiziralo Ministarstvo trezora i finansija u Kongresnom centru u Istanbulu.

Rekao je da je odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV), koja će se primjenjivati ​​na robu i usluge, donesena u skladu sa Zakonom o PDV-u i da je kao predsjednik već potpisao taj dokument.

“Nadam se da će ovaj sastanak biti važna prekretnica u borbi Turske protiv inflacije. Odlučno idemo na proširenje privrede naše zemlje investicijama, zapošljavanjem, proizvodnjom, izvozom i suficitom na tekućem računu“, kazao je Erdogan.

Ističući kako neravnoteže i inflacije na globalnom ekonomskom tržištu utječu i na tursku ekonomiju, Erdogan je kazao da se Turska odlučno suprotstavlja različitim napadima.

Erdogan je dalje kazao da se svi razumni i savjesni ljudi slažu da panika izazvana oscilacijama kursa u posljednjim mjesecima prošle godine nema nikakve veze s realnošću turske ekonomije.

Podsjetio je da su paketom mjera koje su najavili spriječili ovu fluktuaciju i stabilizirali kurs turske lire.

“Cilj nam je da eliminiramo efekte visoke inflacije koje su se pojavile u ovom procesu. Borba protiv inflacije zahtijeva potpunu odlučnost, vjeru i žrtvu. Preduzimamo korake koje smo obećali da ćemo preduzeti u tom pogledu, jedan po jedan. Danas je ovo jedan od ovih koraka. Zajedno smo tu da podijelimo dobre vijesti s vama i našom nacijom”, kazao je Erdogan.

Pojasnio je da smanjenje stope PDV-a na jedan posto uključuje i brašno, rižu, tjesteninu, meso, ribu, čaj, kafu, vodu, mlijeko i mliječne proizvode, sireve, jaja, jestiva ulja, šećer i šećerne proizvode, voće, povrće, orahe, mahunarke i druge namirnice koje čine važan dio potrošačke korpe.

“Smanjenje poreza na sve ove proizvode znači i značajan dobitak u borbi protiv inflacije“, zaključio je Erdogan.

Izvor: Anadolija

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker