Zakon olakšao, ali korona zaustavila dolazak radnika u Nemačku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nemačka ima veliki problem sa manjkom kvalifikovanog zdravstvenog osoblja, korona otežava njihov dolazak, a poboljšanje zavisi od daljeg razvoja situacije, koju je teško predvideti, poručuju stručnjaci.

Zakon o useljavanju stručne radne snage u Nemačku ovog meseca obeležava svoj prvi rođendan.

Ovaj zakon je posle mnogih peripetija, stupio na snagu 1. marta 2020. godine, kratko nakon izbijanja epidemije korone u Nemačkoj i prvog lokdauna sredinom marta prošle godine.

“Zbog korone je teško oceniti kakvo bi bilo stvarno dejstvo ovog zakona nakon prve godine njegovog postojanja”, kaže za Dojče vele jedan od njegovih članova Saveta za migraciju i integraciju (SVR), profesor ekonomije Panu Poutvara, direktor Instituta za istraživanje migracija na uglednom Ludvig-Maksimilijan univerzitetu u Minhenu.

“Činjenica je”, istako je profesor Poutvara, “da je u Nemačku, zbog uvođenja mera za otežan ulazak građana sa takozvanih rizičnih područja zbog izbijanja korone, došlo i do daleko manjeg dolaska stručne radne snage iz inostranstva, koja je Nemačkoj preko potrebna i niko ne može da predvidi kako će se stanje dalje odvijati”.

Pandemija je u poslednjih godinu dana imala veoma negativan efekat na dolazak radne snage sa područja zemalja takozvanog Zapadnog Balkana, u koje Nemačka ubraja Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, takozvano Kosovo, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

To se naročito, po mišljenju stručnjaka SVR, ogleda u sprovođenju takozvanih Pravila za Zapadni Balkan, na osnovu kojeg nekvalifikovani i niskokvalifikovani radnici sa tog područja imaju privilegovan pristup nemačkom tržištu rada.

U Nemačkoj je 1. janura 2021. godine stupilo na snagu novo Pravilo koje predstavlja produžetak aktuelno važećeg Pravila za Zapadni Balkan kojim nemačka savezna vlada državljanima navedenih zemalja omogućuje ovaj privilegovan pristup ovdašnjem tržišu rada, za svaku vrstu zaposlenja i nezavisno od toga da li im je kvalifikacija priznata.

Po navodima SVR-a je u januaru i februaru 2020, dakle pre izbijanja korone, zahteve za vizu podnelo je 5.500 osoba, a u periodu od aprila do januara 2021. tek 2.600.

Produženje navedenog Pravila važi do kraja 2023. godine, a preduslov za izdavanje vize ostaje i dalje dobijanje saglasnosti nemačke Savezne agencije za rad. (Tanjug)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker