Velika Britanija zabranjuje prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Odluka o zabrani je dio plana u sklopu šire borbe protiv klimatskih promjena, koji također uključuje i izgradnju priobalnih vjetroturbina i korištenje vodika za grijanje

thumbs b c 30278ed3b5e3062ed9a32ac11d5f7722

{module Oglas 1 – 2020}

Prodaja novih automobila na benzin i dizel bit će zabranjena u Velikoj Britaniji nakon 2030. godine, objavila je britanska vlada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odluka o zabrani je dio plana u sklopu šire borbe protiv klimatskih promjena, koji također uključuje i izgradnju priobalnih vjetroturbina i korištenje vodika za grijanje.

“Koristit ćemo nauku kako bi savladali virus i stoga moramo upotrijebiti moć inovacija kako bismo popravili ekonomsku štetu izazvanu pandemijom COVID-19 te se još brže razvijali”, napisao je britanski premijer Boris Johnson u tekstu za “The Financial Times” ( FT).

Naglasio je kako je stoga vrlo važno planski i sistemski djelovati u narednom periodu.

{module Oglas 0 – 2020}

“Sada je vrijeme da planiramo zeleni oporavak visokokvalificiranim poslovima koji ljudima pružaju zadovoljstvo, jer znaju da time pomažu kako bi zemlju učinili čišćom, zelenijom i ljepšom.”

Otkrivajući plan od deset tačaka, Johnson je naveo da će “mobilizirati 12 milijardi funti vladinih investicija i potencijalno tri puta više iz privatnog sektora, kako bi se kreiralo i podržalo do 250.000 ‘zelenih’ radnih mjesta”.

Johnsonov plan uključuje upotrebu energije vjetra za napajanje domova, proizvodnju vodika s niskim emisijama ugljika i razvoj nove generacije reaktora za promociju nuklearne energije kao čistog izvora. Također, cilj njegovog plana je ubrzati prelazak na električna vozila, čineći vožnju biciklom i šetnju atraktivnijima, a zgrade zelenijima, toplijima i energetski efikasnijima.

Johnsonov plan također uključuje tehnologiju za skladištenje štetnih emisija ugljika za uklanjanje 10 metričkih tona ugljen-dioksida iz atmosfere do 2030. godine, za sadnju sadnica svake godine na površini od 30.000 hektara i razvoj tehnologija potrebnih za provođenje plana, dok je planirano da London postane globalni centar za zelene finansije.

Johnson je u tekstu naveo kako će “uspostaviti radnu grupu posvećenu postizanju neto-nula emisija do 2050. godine, a do samita COP26 naredne godine zatražit ćemo od zemalja i kompanija širom svijeta da nam se pridruže u globalnom naporu postizanja neto-nula emisija”.

“Zeleno i rast mogu ići zajedno. Dakle, odgovorimo na najtrajniju prijetnju našoj planeti jednim od najinovativnijih i najambicioznijih programa kreiranja radnih mjesta”, poručio je Johnson. (AA)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker