U Njemačkoj cvjeta trgovina krivotvorenim covid-potvrdama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Budući da se u Njemačkoj skoro nikud više ne može bez digitalne covid-potvrde, sve je više onih koji ju pokušavaju dobiti na temelju lažnog dokaza o vakcinaciji. A to je najjednostavnije obaviti u apoteci.

Na ulaznim vratima apoteke u Berlinu visi natpis s upozorenjem: “Pokušaj dobivanja digitalnog covid-certifikata s krivotvorenom potvrdom o vakcinisanju bit će kazneno prijavljeni.”

Farmaceut i vlasnik ove apoteke za DW pristaje govoriti samo anonimno, između ostalog i zato što kod njega rade samo žene koje se plaše za svoju sigurnost. On kaže da svaki dan imaju posla s ljudima koji pokazuju lažne potvrde. Ponekad bi njegove suradnice odustale od kaznenih prijava policiji “iz straha od agresivnosti” tih ljudi.

“To je za osobe koje rade u ljekarni dodatni teret”, napominje ovaj farmaceut.

On kaže da se mnoge njegove kolege širom zemlje susreću s istim problemom. U Njemačkoj digitalne covid-potvrde s QR-kodom izdaju i apoteke. To čine na temelju papirnate potvrde o vakcinaciji kod ljekara ili u centru za imunizaciju. I upravo su ti papirnati dokumenti podložni krivotvorenju.

Svuda lažne covid-potvrde za vakcinaciju

Göran Donner vodi ljekarnu u njemačkoj regiji Dippoldiswalde u južnoj Saskoj, gdje je vakcinisano samo oko 52 posto ljudi. Usporedbe radi: u Njemačkoj je prosjek imunizovanih s dvije doze vakcina oko 70 posto.

Niska stopa vakcinacije također znači da je potencijalno mnogo onih koji biraju ilegalni put koristeći krivotvorene potvrde kako bi imali pristup javnom životu.

“Problem se javlja nekoliko puta sedmično. U takvim situacijama našim kupcima kažemo da moramo malo bolje pogledati”, kaže Donner.

Drugim riječima: zaposleni u apoteci su vidjeli nešto, što je kod njih izazvalo sumnju. Ili je u pitanju nevažeći serijski broj vakcine, ili je u pitanju knjižica za vakcinaciju na kojoj nema drugih vakcina osim one protiv covida ili je upitan datum vakcinacije.

Göran Donner je i potpredsjednik Farmaceutske komore Saske, tako da ima pregled o tome šta se zbiva u cijeloj pokrajini. Farmaceutska komora svaki dan, kaže on, prima e-mailove u kojima se prijavljuju slučajevi prijevare. Na taj način vlasnici apoteka mogu međusobno kontaktirati i razmjenjivati informacije.

“To je ozbiljan problem u svim dijelovima zemlje”, kaže Donner. Pogotovo otkako je uvedeno 2G pravilo (pristup samo za vakcinisane i one koji su preboljeli koronu).

Sumnjivi slučajevi

U vlastitoj apoteci Donner i njegovo osoblje obično rješavaju situaciju diplomatski.

“Pokušavamo navesti ljude da sami uvide da to tako ne ide. To je točka na kojoj mnogi pokleknu i nestanu.”

Ali nekoliko slučajeva onih koji nisu odustajali apotekar je ipak morao prijaviti policiji.

Donedavno je postojala pravna nesigurnost za apotekare jer se posjedovanje krivotvorene potvrde nije smatralo kaznenim djelom. U međuvremenu se to promijenilo. Kazneni zakon sada predviđa zatvorsku kaznu do pet godina za cijeli proces: od izrade do korištenja krivotvorenih covid-potvrda. Međutim, to ne rješava problem. Samo u okrugu Oberbergischer Kreis na zapadu Njemačke s oko 270.000 stanovnika, policija trenutno istražuje 160 slučajeva prijevare.

Falsifikati covid-potvrda postaju sve bolji

Silke Walter kaže da se tu pojavljuje još jedan problem. Ova šefica apoteke u Hannoveru već je dva puta bila u policiji zbog krivotvorenih covid-potvrda. Već dva mjeseca primjećuje da su falsifikati sve bolji i bolji.

“Naljepnice serije vakcinacija su prave, zapisnici o vakcinaciji dobro izgledaju, imaju pečat i potpis”, kaže Silke Walter.

Zbog toga je njoj i zaposlenima u njenoj ljekarni sve teže identificirati falsifikate. “Ne znamo ni koliki je broj neprijavljenih slučajeva.” Neki brojevi serija sada imaju vodeni žig. To pomaže u prepoznavanju krivotvorina.

Drugo moguće rješenje bio bi zajednički, umreženi registar u kojem bi apotekari mogli provjeriti serijske brojeve doza vakcina ili registar koji bilježi sve vakcinisane osobe u Njemačkoj. Ali takav registar ne postoji.

“Institut Robert Koch još uvijek nema podatke o svim ljudima koji su vakcinisani. Da ima, lako bi se mogla izvršiti provjera. Ali Zakon o zaštiti podataka nam tu stoji na putu”, kaže Silke Walter i dodaje: “Smatram kompliciranim to što Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti propisuje da mi trebamo izdavati digitalne certifikate odnosno covid-potvrde. Mi u apotekama rado ljudima pružamo takvu vrstu usluge. Ali, problem je kada u svijet šaljemo ljude s certifikatom da jesu, a oni zapravo nisu vakcinisani.”

Krivotvoritelji se usavršavaju

Apotekar Göran Donner također živi s ovim rizikom.

“To stvara mučan osjećaj. Posebno zato što smo svjesni svoje odgovornosti i shvaćamo to vrlo ozbiljno”, rekao je on.

No na pomolu je još jedan problem. Umjesto krivotvorenja analognih covid-potvrda o vakcinaciji, što su budni ljekarnici još i mogli otkriti, falsifikatori se “dodatno naoružavaju”.

Sada počinju izravno krivotvoriti QR kodove, koji se unose u korona-aplikaciju i garantuju vlasniku nesmetan pristup javnom životu. A to više ne može spriječiti ni najpažljiviji zaposlenik u apoteci. (DW)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex