U Njemačkoj će 8. decembra svi mobiteli zazvoniti u isto vrijeme, evo zbog čega

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Šumski požari, poplave i ekstremni vremenski uvjeti uvijek iznova odnose živote.

Kako bi se što učinkovitije upozorilo stanovništvo ako dođe do najgoreg, u cijeloj Njemačkoj je 8. decembra proglašen Dan upozorenja.

Tog dana, oko 11 sati gotovo bi svi mobilni uređaji trebali dobiti SMS, a oglasit će se i zvuk sirene s mobitela, čak i ako je mobitel isključen.

Nedavna prošlost posebno je otkrila kako je Njemačka daleko od imunosti na destruktivno nasilje koje priroda ponekad može osloboditi. Bilo da je riječ o katastrofi poplave ili jakim šumskim požarima.

“Kako bismo mogli na vrijeme upozoriti ljude u vanrednim situacijama, dan upozorenja osmišljen je kao svojevrsna probna vožnja za hitne slučajeve”, navode njemačke vlasti.

Savezne i državne vlade, kao i svi okruzi i gradovi sudionici testiraju svoje uređaje za upozorenje na taj dan. To će se izvesti putem mobilne usluge “Cell Broadcast”. Svaki pametni telefon koji je registriran na njemačkoj radio stanici i kompatibilan je s uslugom prima SMS.

Milioni mobilnih telefona mogu se dosegnuti u roku od nekoliko sekundi putem sistema. Cell broadcast postoji više od dvadeset godina i podržavaju ga gotovo svi mobilni telefoni i pametni telefoni. Kod mnogih od ovih uređaja, emitiranje stanica je već aktivirano po isporuci, a kod nekih modela korisnik tu funkciju mora aktivirati ručno, navodi IT stranica Golem, prenosi Fenix magazin.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker