TRKA ZA CEPIVOM KOJE ĆE SPASITI SVET ULAZI U FINIŠ / Razvija se više od 200 vakcina protiv korone, 10 u završnoj fazi, a ovih 5 ZEMALJA PREDNJAČE

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U trci za vakcinom koja će spasti svet od pandemije virusa korona prednjače Rusija, Amerika, Kina, Engleska i Nemačka. U međuvremenu su stopirana neka od ispitivanja koja su najviše obećavala. Ipak, naučnici se nadaju da će sigurna i efikasna vakcina biti dostupna sledeće godine.

ZHJTZUZ

{module Oglas 1 – 2020}

U svetu se razvija više od 200 potencijalnih cepiva, oko 45 se nalazi u kliničkim ispitivanjima na ljudima, a najmanje 91 pretklinička vakcina je pod aktivnim ispitivanjem na životinjama. Prva ispitivanja bezbednosti vakcina na ljudima započela su u martu, a sada je 10 dostiglo završnu, treću fazu ispitivanja.

Ipak, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priznaje samo šest kandidata za vakcinu koji su u završnoj fazi razvoja. Pored “Astra Zeneke” i “Džonsona i Džonsona”, tu su dva kineska projekta, zatim “Moderna” koja razvija genetsku vakcinu u SAD, kao i isti takav tip cepiva koji u Nemačkoj kreiraju nemački, kineski i američki naučnici.

SZO ukazuje da vakcina treba prvo da bude dostupna zdravstvenim radnicima i rizičnim grupama, a najnovija informacija glasi da će zdravi i mladi ljudi morati da sačekaju 2022. godinu da bi bili vakcinisani.

– Većina naučnika saglasna je da prvo treba da budu vakcinisani zdravstveni radnici, ali čak i kod njih treba da bude određeno kome preti najveća opasnost da oboli, a da su zatim na redu za vakcinu starije osobe. Zdrava mlada osoba možda će morati da sačeka do 2022. godine – kazala je naučnica SZO Sumja Svaminatan.

{module Oglas 0 – 2020}

Ona se nada da će bar jedna vakcina biti efikasna već sledeće godine, ali da će sigurno njene količine biti ograničene.

A dokle se u svetu stiglo s ispitivanjem potencijalnih vakcina protiv korone i koje zemlje su najdalje stigle na tom putu?

Rusija

Rusija je prva zemlja na svetu koja je dala zeleno svetlo za vakcinu protiv korone. Nazvana je “sputnjik 5” i registrovana je 11. avgusta – tri nedelje pre objavljivanja rezultata faza 1 i 2 i mesecima pre masovnih ispitivanja faze 3. To je izazvalo mnoštvo sumnji i kritika naučnika u svetu, kao i zbog netransparentnosti rezultata ispitivanja.

Vakcina je razvijena na platformi koja je korišćena za brojne druge vakcine i na bazi je adenovirusa. Prema ruskom ministarstvu zdravlja, ove vakcine su dokazale sposobnost stvaranja trajnog imuniteta u periodu do dve godine. “Sputnjik 5” primilo je više od 5.500 pacijenata, ali još nije u širokoj upotrebi.

U sredu su ruske vlasti odobrile i drugu vakcinu “EpiVacCorona” koju je razvio sibirski Institut Vektor. U početnoj fazi ispitivanja koje je nedavno završeno, vakcina je testirana na 100 dobrovoljaca, a rezultati ispitivanja tek treba da se objave. Naučnici koji su radili na razvoju vakcine rekli su da ona proizvodi dovoljno antitela da osobu zaštiti od virusa, a da imunitet koji stvara može da potraje do šest meseci. Napredna faza ispitivanja, sa desetinama hiljada dobrovoljaca, treba da počne u novembru ili decembru.

Velika Britanija

Od početke trke za vakcinom najveće nade polažu se u onu koju razvijaju Univerzitet u Oksfordu i britansko-švedska kompanija “AstraZeneca”. Međutim, početkom septembra došlo je do kratkog zastoja u njenom razvoju nakon što su primećena neželjena dejstva kod jednog od 18.000 ispitanika u tom trenutku. Ipak, ove sumnje su ubrzo otklonjene, te je ispitivanje treće faze nastavljeno u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i Indiji, dok je u Americi i dalje stopirano. Inače, oksfordska vakcina je zasnovana na adenovirusu ChAdOx1 koji se javlja kod šimpanzi. Očekuje se da bi najranije doze mogle ući u promet do kraja godine.

{module Oglas 2 – 2020}

Druga engleska vakcina, koju razvija Imperijal koledž u Londonu, u ranoj je fazi kliničkih ispitivanja, ali naučnici takođe očekuju rezultate do kraja godine. Oni razvijaju RNK vakcinu koja pojačava proizvodnju virusnog proteina kako bi stimulisala imuni sistem. Inače, britanski stručnjaci najavili su da će ove dve vodeće vakcine testirati na pacijentima tako što će se udisati kroz usta.

Kina

U Kini se sprovode klinička testiranja 11 vakcina, a četiri od njih su već ušle u fazu 3 ispitivanja. Tri vakcine u okviru državnog programa razvija odeljenje farmaceutskog giganta “Sinopharm” i privatna kompanija “Sinovac Biotech”, dok četvrtu razvija kompanija “CanSino Biologics” i njena upotreba u kineskoj vojsci je odobrena u junu. Ova vakcina zasnovana je na adenovirusu Ad5, a istraživači su u maju objavili obećavajuće rezultate faze jedan. Tvrdi se da je faza dva pokazala (mada ti rezultati još nisu objavljeni) da vakcina pokreće snažan odgovor imunog sistema kod ljudi.

S druge strane, “Sinovac Biotech” testira neaktivnu vakcinu zvanu “CoronaVac”. U julu je objavljeno da su faze 1 i 2 na 743 dobrovoljca pokazale da nema ozbiljnih sporednih efekata i da proizvodi reakciju imunog sistema kod ljudi. Tada su započeli fazu 3 u Brazilu, a trenutno se gradi postrojenje za proizvodnju 100 miliona doza godišnje. Takođe, “Sinopharm” je u julu pokrenuo treću fazu testiranja svoje vakcine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde će je primiti 15.000 ljudi.

Kineski zvaničnici očekuju da bi neke od ovih vakcina mogle da budu spremne za upotrebu već u novembru.

Amerika

Još jedna od vodećih kandidatkinja za vakcinu čiji razvoj svet pomno prati jeste ona koju razvija američka kompanija “Džonson i Džonson”. Cepivo ove kompanije ima nekoliko prednosti u odnosu na druge – ne treba ga zamrzavati i mogla bi da bude dovoljna samo jedna doza umesto dve, koliko je uobičajeno. Prošlog meseca iz kompanije je saopšteno da je vakcina proizvela jak imuni odgovor u ranoj i srednjoj fazi ispitivanja, nakon čega je počela finalna faza sa 60.000 učesnika, što je ujedno bilo i najveće testiranje.

Međutim, pre nekoliko dana je privremeno obustavljeno njeno kliničko ispitivanje zbog “neobjašnjive bolesti” učesnika studije. Iz kompanije nije saopšteno da li je volonter primio vakcinu ili placebo. Pre obustavljanja, rezultati su se očekivali krajem ove ili početkom naredne godine.

Čini se da je cepivo koje razvija kompanija „Moderna“ bila najveća uzdanica predsednika Donalda Trampa da će vakcinu imati pre američkih izbora 3. novembra. Ipak, ova nada je nedavno srušena, budući da je kompanija saopštila da neće biti spremni da podnesu zahtev za odobrenje vakcine za hitnu upotrebu barem do 25. novembra. Naučnici su razvoj ove genetske vakcine započeli u januaru i prvi su pokrenuli ispitivanja na ljudima u martu. Faza 3 započeta je krajem jula i uključuje ispitivanje na 30.000 dobrovoljaca.

Osim njih, američka kompanija “Novavaks” u septembru je pokrenula fazu 3 ispitivanja vakcine na bazi proteina, u kojoj treba da se ispita na 10. 000 dobrovoljaca u UK. Za oktobar je najavljeno veće testiranje u Sjedinjenim Državama. Potencijalno, ova vakcina bi mogla da donese rezultate početkom 2021. godine.

Nemačka

Nemačka kompanija “BioNTech” stupila je u saradnju s američkom kompanijom “Pfizer” i kineskim proizvođačem lekova “Fosun Pharma”, za razvoj genetske vakcine koja će se davati u dve doze. U maju su pokrenuli fazu 1/2 za dve verzije vakcine i otkrili su da obe verzije proizvode antitela, kao i imune T-ćelije koje reaguju na virus. Krajem jula pokrenuta je kombinovana faza 2/3 ispitivanja sa 30.000 dobrovoljaca u SAD-u i drugim zemljama, uključujući Argentinu, Brazil i Nemačku. Iz nemačkog ministarstva zdravlja navode da bi vakcina trebalo da bude spremna u prvom kvartalu sledeće godine.

Opcija je i BCG vakcina

I vakcina “Kalmet-Gueran”, u Srbiji poznata pod nazivom be-se-že, mogla bi da bude spas od korone. Razvijena je još početkom prošlog veka kao zaštita od tuberkuloze. Mardokov institut za dečja istraživanja u Australiji je trenutno u fazi tri da li ova vrsta vakcine delimično štiti od korone, o čemu se uveliko raspravlja u svetskoj javnosti. Generalni direktor SZO dr Tedros Gebrejesus naveo je da BCG vakcina ima potencijal “da nadomesti vreme dok se ne izradi vakcina posebno za ovu bolest”.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker