TEŠKI DANI ZA NJEMAČKU: Pregled novih mjera koje se uvode od ponedjeljka i koliko će trajati

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Njemački mediji u srijedu uvečer donose mjere njemačke Vlade i saveznih država kojima žele spriječiti nagli porast zaraženih koronavirusom.

RHERHGERERER

{module Oglas 1 – 2020}

Nove mjere će trajati četiri nedjelje, a stupaju na snagu 2. novembra. Frankfurtski Hit Radio FFH u najkraćem je slikovito objavio koje će se mjere primjenjivati od ponedjeljka.

Ugostiteljski objekti u novembru će biti zatvoreni. Ostavljena je mogućnost dostave hrane, a otvorene će ostati i kantine.

Škole i vrtići u novembru bi trebali nastaviti s radom. Pritom se učenici moraju pridržavati već ranije donesenih higijenskih mjera.

Trgovine i trgovački centri će ostati otvorene, ali u trgovini ne smije biti više od jednog kupca na 10 kvadratnih metara. Ranije je bilo 25 kvadratnih metara.

{module Oglas 0 – 2020}

Hotelski smještaj i turističke ponude u novembru u Njemačkoj će biti zatvoreni. Izuzetak su samo službena putovanja i putovanja u “nužne svrhe”.

Zajednički boravak na javnom mjestu je dopušten za deset osoba iz najviše dva kućanstava. Kršenje ove mjere će se strogo kažnjavati.

Zabavni događaji nisu dopušteni ni u novembru. To uključuje pozorišta, koncertne dvorane i kina.

Vjerske službe i dalje će biti dopuštene uz strogo poštivanje higijenskih mjera.

Njemački profesionalni sport u novembru će se igrati bez gledaoca, to se odnosi i na nogometnu Bundesligu.

Amaterski i rekreativni sportovi također su uglavnom zabranjeni.

Firme bi trebale omogućiti svojim zaposlenicima rad u matičnom uredu gdje god je to moguće.

{module Oglas 0 – 2020}

Pomoć njemačke Vlade

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier najavio je kako bi njemačka Vlada mogla pokriti i do 75 posto gubitaka ekonomije zbog novih mjera protiv pandemije. Vlada je za tu priliku izdvojila deset milijardi eura.

Kako piše Hit Radio FFH, firmama s do 50 zaposlenih osoba trebalo bi  nadoknaditi 75 posto gubitka u prodaji. Za veće firme postotci se određuju prema evropskim smjernicama o zakonu o državnim potporama.

Premijer Bavarske Markus Söder je rekao kako su nove mjere “gorka pilula“, te kako ovime propisuju „četverotjednu terapiju”.

{module Oglas 2 – 2020}

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu kako će novembar biti mjesec nacionalnog ulaganja svih napora, te kako je u srijedu bio težak dan za one koji su donosili odluke.

Fenix-magazin/MD

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker