TEŠKA SITUACIJA / Dramatične pripreme u Njemačkoj za najhladniju zimu od Drugog svetskog rata

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Evo kako možete prvi vidjeti ekskluzivne vijesti sa Sandzaklive.rs portala na svom facebooku / Pogledaj → OVDJE

Da celoj Evropi predstoji hladna i teška zima, građani su imali prilike da čuju mnogo puta, i to od više svetskih lidera.

U nezavidnoj situaciji nalazi se jedna od većih evropskh sila, koja je ujedno i jedan od najvećih uvoznika ruskog gasa. Kako je situacija u Ukrajini iz dana u dan sve teža, količine gasa koje stižu u Evropu su sve manje, a Nemačka ima rigorozan plan za predstojeće mesece.

U jeku velike gasne krize, Nemačka vlada je saopštila da će nacionalizovati „Uniper“, najveću energetsku kompaniju u zemlji, kako bi obezbedila snabdevanje energijom za domove građana, ali i preduzeća.

Država će potrošiti čak osam milijardi evra za kupovinu akcija „Unipera“, čime će imati 99 odsto udela u vlasništvu. Fortum, finska energetska kompanija, prodaće svoj većinski udeo nemačkoj vladi za 1,70 evra po akciji, što je samo delić vrednosti akcija Unipera pre nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru, kada se trgovalo po ceni od oko 40 evra po akciji.

Nemačka vlada je u julu preuzela 30 odsto udela u „Uniperu“ i pristala na paket za spasavanje vredan 15 milijardi evra kako bi sprečila katastrofu. Kompanija je odgovorna za snabdevanje oko 40 odsto gasa koji se koristi u Nemačkoj, uključujući stotine opština koje pružaju grejanje domovima širom zemlje. Finska vlada ima udeo u Fortumu, a Helsinki je odbio da pruži dalju pomoć nemačkoj kompaniji.

„Ovaj korak je postao neophodan jer se situacija očigledno promenila poslednjih nedelja. Uslovi su se pogoršali posebno otkako je Rusija početkom septembra zaustavila sve isporuke gasa kroz gasovod Severni tok. Današnji sporazum daje jasnoću o vlasničkoj strukturi, omogućava nam da nastavimo naše poslovanje i da ispunimo svoju ulogu sistemskog kritičnog snabdevača energijom“, rekao je nemački ministar energetike Robert Habek.

Odluka Berlina da nacionalizuje Uniper je najnoviji primer vlada širom Evrope koje decenijama promovišu pristup slobodnog tržišta industriji električne energije i prirodnog gasa, dok zakonodavci pokušavaju da obezbede snabdevanje uprkos rekordno visokim cenama energije.

Mere štednje

Naime, Nemačka je već kovala plan na koji način će štedeti gas tokom nadolazeće zime. Jedna od tih mera je i smanjenje grejnih temperatura u kancelarijama i javnim zgradama. Takođe, Nemci će moći da uključuju grejanje isključivo ukoliko je temperatura niža od 19 stepeni.

Najavljene mere će znatno izmeniti dosadašnji život Nemaca, jer će morati da vode računa o svakom kilovat-satu, što znači da gase svetla, električne uređaje, pa čak i da smanje potrošnju tople vode.

Šta su mere?

Mere štednje podrazumevaju isključivanje ulične rasvete, a vlasnici lokala bi trebalo da se ustručavaju da im vrata budu dugo otvorena. U planu je i isključenje grejanja u hodnicima, zgradama i tehničkim prostorijama javnih zgrada i zabrana grejanja bazena privatnih kuća na gas.

Predviđeno je da mere stupaju na snagu postepeno od 1. septembra do 1. oktobra, kada će postati sveobuhvatne.

Energetsku krizu u Nemačkoj izazvala je ruska invazija na Ukrajinu. Naime, u ratu sankcijama koji od februara ove godine vode Zapad i Rusija, stradao je i jedan od najvećih gasovoda Severni Tok 1, koji dovodi ruski gas do Evrope. Ovaj gasovod do pre nekoliko dana radio je sa 20 odsto kapaciteta, a onda je Kremlj poptuno zaustavio isporuke, pod izgovorom kvarova koji su otkriveni tokom redovnog održavanja.

„Ne morate se tuširati svaki dan, koristite mokre peškire“

Premijer nemačke pokrajine Baden-Virtenberg Vinfrid Krečman, u cilju štednje energije, preporučuje građanima da se ne tuširaju svaki dan, već da umesto toga koriste mokre peškire.

U intervjuu dnevniku „Zidvest Prese“ Krečman, koji je proteklih nedelja često apelovao na građane da se suzdrže od tuširanja i kupanja, rekao je da su mokre krpe ili peškiri koristan izum.Inače, ministar privrede Nemačke Robert Habek, u kampanji vlade, preporučuje jasno kraće i „hladnije“ tuširanje.

„Smanjimo vreme tuširanja na najviše pet minuta i smanjimo temperaturu vode. Time štedimo ne samo toplu vodu, već i energiju”, objašnjava se u kampanji.

I senatorka za ekologiju u vladi Berlina Betina Jaraš nedavno je pozvala građane na kraće tuširanje, umesto kupanja.

Ona je, u jednoj izjavi, da se i sama „pere kao mačka“, a taj pojam se u Nemačkoj koristi za brzu higijenu tela uz korišćenje “krpa za pranje”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex