Šta se događa u Švedskoj?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Švedska se suočava sa velikim porastom broja obolelih od koronavirusa.

uzkfzukizu

{module Oglas 1 – 2020}

Zbog nedostatka medicinskih kapaciteta pomoć su ponudile susedne države Finska i Norveška.

Stokholm još mora formalno zatražiti pomoć, kako bi se finski i norveški medicinari uključili u borbu protiv zaraze. Zdravstvene vlasti u švedskom glavnom gradu dosad su angažovali sve raspoložive lekare, ali i vojne snage, kako bi se izborili s epidemijom, javlja “Fajnenšl Tajms”, prenosi “Jutarnji list”.

oleginicca Maria Jarman Bjerke novinarima je, pak, rekla kako nordijske zemlje imaju sporazum o međusobnoj medicinskoj pomoći.

“Ako Švedska zatraži pomoć, ispunićemo taj zahtev”, izjavila je.

{module Oglas 0 – 2020}

Švedska je tokom prvog i drugog talasa koronavirusa imala značajno veći broj zaraženih nego susedne Norveška i Finska.

Neki to pripisuju ‘preliberalnom’ modelu borbe protiv pandemije, koji nije uključivao gotovo nikakve značajnije restriktivne epidemiološke mere u poređenju sa “zaključavanjima” kakva su bila u ostatku Evrope.

Švedska je dosad zabeležila oko 1.400 umrlih od kovida 19 samo tokom decembra. U Norveškoj je u istom razdoblju preminulo 100, a u Finskoj 80 osoba.

Stokholmska regija izvijestila je kako se tamošnje bolnice suočavaju s vrlo velikim problemima, jer je 99 odsto kreveta na odeljenjima intenzivne nege puno, a zdravstveni sindikati upozoravaju da veliki broj zdravstvenih radnika otkazuje svoje radne ugovore zbog rasta zaraze, hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

Tako je samo na području metropole otkaz od početka pandemije dalo oko 3.600 radnika u zdravstvu. Fluktuacije u osoblju uobičajene su, no švedski mediji upozoravaju kako je to 900 otkaza više nego u istom razdoblju lani.

Ipak, čini se kako Švedska još uvek ne namjerava tražiti pomoć suseda. Kako je rekla direktorka za pripravnost švedskog Nacionalnog odbora za zdravlje i blagostanje Johana Sandvalsituacija u zdravstvu je teška i zahtevna, ali zemlja još uvek sa time može da se izbori sama.

{module Oglas 2 – 2020}
“Veliki je pritisak na jedinice intenzivne nege, ali ovo nije akutna kriza, možemo proširiti svoje kapacitete” rekla je za Fajnenšl tajms članica švedskog Nacionalnog odbora za zdravlje i blagostanje Irena Nilson Karlson.

Ključni čovek stokholmske regije za zdravstvo Bjorn Erikson rekao je ove nedelje kako regija ima još samo jedan raspoloživ krevet u jedinicama za intenzivnu negu.

“To ne može biti cena našeg ponašanja, odlazaka na piće nakon posla, božićnog šopinga ili međusobnih druženja, jer posledice takvog ponašanja su strašne”, istakao je.

Švedska je u međuvremenu pooštrila svoje preporuke na nacionalnom i lokalnom nivou, no još uvek nije donela jasne propise, što je strategija koja nailazi na odobravanje većine stanovništva.

Ipak, vlada levog centra radi na pandemijskom zakonu koji bi bio okvir za moguće zatvaranje trgovina i javnog prevoza, no veruje se da on neće stupiti na snagu pre proljeća, zaključuje Fajnenšal Tajms, prenosi “Jutarnji”. (b92)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker