Rusi pokrali čelik iz Mariupolja, vrijedan je 600 miliona dolara, a sada je lociran i kupac!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

BBC se obratio ruskom Ministarstvu odbrane za komentar, ali ono nije odgovorilo na optužbe

Nakon krađe pšenice, Rusija je iz fabrika i luka u Ukrajini opljačkala ukrajinski čelik u vrijednosti od 600 miliona dolara (500 miliona funti), prema riječima čelnika najveće čeličane u zemlji Metinvesta, prenio je BBC.

Metinvest je mega-kompanija koja posjeduje i posjeduje tvornicu Azovstal, koja je postala posljednje uporište ukrajinskih vojnika i civila tokom razaranja grada Mariupolja. Izvršni direktor Jurij Riženkov tvrdi da se čelik prenosi u Rusiju i dalje preprodaje, od čega je dio bio namijenjen kupcima u Velikoj Britaniji.

Sjedište Metinvesta je u Mariupolju, nakon skoro tromjesečnog nemilosrdnog napada palo je u ruke Rusije u maju. Riženkov je podsetio da je 300 zaposlenih i 200 rođaka zaposlenih ubijeno u napadu na fabriku Azovstal, koja zajedno sa sestrinskom fabrikom Iljič čini 40 odsto ukupne proizvodnje čelika u Ukrajini. Na hiljade tona čelika platili su evropski kupci, uključujući i neke u Velikoj Britaniji.

Informaciju o tome dobili su od doušnika iz Metinvesta koji su ih obavijestili da je čelik iz okupiranog Mariupolja prvo prebačen u Rusiju, a zatim prodat na domaćem tržištu ili u zemlje Afrike i Azije.

“Ono što oni rade je u osnovi pljačka. Oni ne kradu samo naše proizvode, već neki od tih proizvoda već pripadaju evropskim kupcima. Dakle, u suštini, ne kradu samo od nas, oni kradu i od Evropljana “, rekao je on.

Riženkov je za BBC rekao da on i njegove kolege pokušavaju da dokumentuju što više činjenica o krađama, a da se istovremeno pripremaju za buduće pravne radnje. “U jednom trenutku, Rusi će se suočiti ne samo s međunarodnim sudovima, već i sa krivičnim sudovima. A mi ćemo ih krenuti sa svime što imamo.”

BBC se obratio ruskom Ministarstvu odbrane za komentar, ali ono nije odgovorilo na optužbe. Profesor Marko Milanović, stručnjak za međunarodno pravo na Univerzitetu u Readingu, kaže da postoji nekoliko opcija za pokretanje postupka, ali su izgledi za uspjeh manje sigurni.

“Koju god pravnu opciju da Metinvest odabere, to je veoma težak proces, iako je pljačka, nažalost, prilično česta u sukobima, tužiti zemlju koja pljačka i dobiti odštetu je zaista vrlo, vrlo rijetko”, rekao je on za BBC. “Međutim, oni možda žele simboličnu satisfakciju više od novca, a etiketiranje Rusije kao prekršioca zakona bila bi velika stvar.”

Prošlog mjeseca, BBC-jev tim za provjeru stvarnosti pratio je gdje Rusija uzima žito ukradeno iz Ukrajine, nakon sve više dokaza da ruske snage na okupiranim teritorijama kradu proizvode od lokalnih farmera i šalju ih iz zemlje.

Kao i mnoge ukrajinske kompanije, Metinvest je postao dijelom vojna, dijelom humanitarna organizacija, a Yuri Ryzhenkov vjeruje da su za ukrajinske ratne napore njihove čeličane postale jednako važne kao i vojnici. “Naša kompanija proizvodi pancire, isporučujemo čelik za podzemne bunkere, kao i za oklopna vozila. Zato su ljudi koji rade u željezari važni za ukrajinsku pobjedu kao i borci na prvoj liniji fronta.”

Iako je fabrika Azovstal skoro uništena u ruskoj opsadi, on je rekao da je uveren da će doći dan kada će ponovo biti u vlasništvu Ukrajine.

“Siguran sam. Kako ja to vidim, Rusija je već izgubila ovaj rat i samo je pitanje vremena kada će to shvatiti. Rusima ne treba Mariupolj, ne treba im Donbas. Treba im ni cijeli Ukrajine ili ništa, što znači da čak i ako sada prestane, Ukrajina će to uzeti nazad. Samo je pitanje vremena.”

Ali zar to ne bi iziskivalo veliku vojnu ofanzivu nategnutih ukrajinskih snaga?

“Da li je bilo velike ofanzive kada se Njemačka ponovo ujedinila sa Istočnom Njemačkom? Postoji nekoliko načina na koje Ukrajina može to vratiti. Jedan način je velika vojna ofanziva, drugi način je da će Rusija jednostavno morati da izađe zbog nekih unutrašnjih stvari u Rusiji. Ili konačno, postoji treći način koji će se u nekom trenutku istorije jednostavno ponovo ujediniti.”

Prema Riženkovu, opsadu Azova treba pamtiti kao jedan od ključnih momenata ovog rata.

“To je tragedija za ukrajinsku industriju čelika. To je tragedija za narod Mariupolja. Ali u isto vrijeme, to će biti zapamćeno kao čin herojstva za vojsku koja je štitila fabriku toliko sedmica. To će se pamtiti kao simbol snage briljantnog naroda. Tako da mislim da to ostaje u sjećanju.”

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
6 mjeseci ranije

Ko umije njemu dvije

Sandzacki sin
Sandzacki sin
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Sandzaklija

Vidi se iz prilozenog da volis lopove a i nik ti se Ne poklapa sa izrecenim stavom!

Onaj koji misli
Onaj koji misli
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Sandzacki sin

Kako mogu da kradu svoje?

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker