Rešad nikada nije bio u Novom Pazaru, iako je porijeklom iz Novog Pazara – Odliv radne snage doveo Albaniju u težak položaj

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Oktobar je mesec kada je potražnja za sezonskim radnicima velika. Međutim, kako u Srbiji tako i u zemljama regiona, kada počne sezona branja voća i povrća, izuzetno je teško naći radnu snagu.

Primera radi, u Albaniji su masline pristigle za berbu, ali gotovo da nema ko da ih obere jer sezonci, mahom zbog dobre zarade, masline beru u Grčkoj, gde je dnevnica dvostruko veća ili odlaze u druge zemlje Evropske unije.

Nadomak tvrđave albanskog grada hiljadu prozora, Berata, Rešad Dula, poreklom iz Novog Pazara, u kome nikada nije bio, gaji 120 stabala masline. Ove godine rod je, kaže, izuzetan ali masline nema ko da bere.

“Imamo problem jer su masline rodile, ali nema ko da ih bere, radnici ne mogu da se nađu”, kaže Dula.

Albaniji fale radnici svih profila. Odliv radne snage doveo je u težak položaj industriju i poljoprivredu zemlje. Ove godine je bilo problema i u turizmu, kažu u Udruženju prehrambenih proizvođača. Radnici iz Albanije mahom odlaze u Grčku, Italiju i druge zemlje EU, a odnedavno i u Srbiju.

“Naše udruženje je pokušalo da reši problem i da ga prevaziđe uvozom radne snage iz drugih zemalja – Bangladeša, Indije, Afrike, ali nije bilo rezultata jer oni što dođu ovde, kratko se zadrže. Zarada, ali ni zemlja im nisu primamljivi, pa odavde pokušavaju da odu na Zapad, odnosno tržište Evropske unije”, istakao je Aljban Zusi, predsednik udruženja prehrambenih proizvođača Albanije.

Da je odliv radno sposobnog stanovništva veliki, kažu i u najvećoj srpskoj distributerskoj kompaniji, koja od 2018. godine posluje u Albaniji. Iz zemlje ne odlaze samo radnici, već i visokoobrazovani kadar.

“Jedan od većih problema kojim smo pogođeni ne samo mi u Albaniji, već i ceo region je odliv radne snage. Od 2001. godine taj trend u Albaniji je bio naročito izražen. Kako bi zadržali radnike, naša kompanija je preduzela niz mera koje za sada daju dobre rezultate”, navodi Aljban Ujkašej, generalni direktor “Nelt Albanija”.

Kako bi zadržala radnike u zemlji, vlada Albanije je nedavno povećala zarade u pojedinim sektorima, ali to ne sprečava njihov odlazak.

Prema podacima koje je nedavno objavio albanski Zavod za statistiku, u poslednjih sedam godina zemlju je napustilo oko 37.000 građana tj. 1,2 odsto radno sposobnog stanovništva starosne grupe od 15 do 44 godine.

(rts)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker