Rat u Ukrajini po najavama bi trebao početi za dan ili dva, ali postoje brojna neodgovorena pitanja

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik SAD-a Joe Biden najavio je veliki ruski napad na Ukrajinu za sutra ili prekosutra, a njega su potvrdili i obavještajni izvori iz nekih drugih zemalja. Dok napetosti dostižu vrhunac neka pitanju su još neodgovorena.

O krizi na istoku Evrope za naš portal govorio je Draško Aćimović, ekonomista i analitičar koji je od 2011. do 2016. godine bio počasni konzul Ukrajine u Austriji.”Danas svjetska osiguravajuća društva mijenjaju uslove osiguranja za letove u Ukrajinu, što može dovesti do potpune obustave aviosabraćaja, a svi građani više od 30 zemalja svijeta će do večeras napustiti zemlju. Diplomatska predstavništva se ili potpuno prazne ili preseljavaju na zapad Ukrajine, u Lavov. Najzagonetnije u svemu ovome je da Rusija i Ukrajina uporno pozivaju da se ne diže panika i da nikakvog rata neće biti”, kaže on.

Ono što je jedna od velikih potencijalnih opasnosti, a ne spominje se u zapadnim medijima, je da je planirano probno skidanje Ukrajine sa zajedničkog sistema elektrosnabdijevanja Rusija-Ukrajina-Bjelorusija i proba priključivanja na evropski sistem, krajem mjeseca, dodaje Aćimović te se pita šta ako se poslije toga ne uključi ponovo.

Bivši počasni ukrajinski konzul nastavlja i kaže kako je znakovito šta govori cijela ova situacija, koja su pitanja bez odgovora i zašto se ne treba niko u Evropi više osjećati sigurno.

“Sve zemlje svijeta povlače sve svoje građane, što znači i one koji su investitori, koji rade za velike kompanije, međunarodne organizacije i stvara se jedan veliki ‘vakuum nepoznatog’, ko će i kako nastaviti voditi njihove firme i obavljati sve te međunarodne poslove. Drugo pitanje je zašto NATO i dalje obećeva da želi Ukrajinu kao svog člana, ali kaže da neće niti pomoći niti se miješati”, navodi on.

Aćimović postavlja pitanje i zašto bi neko bombardovao Kijev i ubijao nevine civile, žene i djecu te da li će sutra isto tako biti bombardovan Beč, Pariz ili Rim.

“Zašto sve zemlje svijeta odlaze i zašto svoja saznanja ne podijele s Ukrajinom. Nevjerovatno mnogo je nepoznanica u svemu, a do tzv. početka rata je ostalo, prema riječima odlazećih diplomata, malo. Možda za kraj da postavimo samo još neka pitanja, jer odgovore evidentno niko ne daje. Da li je na sceni nova velika igra u kojoj bi migrante iz Sirije i Afganistana trebali zamijeniti visokokvalitetni kadrovi iz Ukrajine i zašto NATO, koji kaže da neće pomoći Ukrajini, ne kaže da prekida razagovore i barem ustanovi moratorij i time zaustavi tenzije i mogući sukob”, rezimira Aćimović.(Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker