Putnik zarazio gotovo pola autobusa, iako mu nisu bili svi blizu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zdravstveni radnici na početku pandemije odbacivali su mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti i običnim disanjem, ali s otkrićem novih dokaza mijenjaju mišljenje

rthtrhtrgre

{module Oglas 1 – 2020}

Jedna je osoba tokom putovanja autobusom u Kini zarazila gotovo 25 drugih putnika premda joj nisu svi bili blizu, rezultati su istraživanja koje nudi najnovije dokaze o tomu da se koronavirus širi aerosolima, sitnim česticama u zraku.

Zdravstveni radnici na početku pandemije odbacivali su mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti i običnim disanjem, ali s otkrićem novih dokaza mijenjaju mišljenje.

Članak objavljen u utorak u časopisu JAMA Internal Medicine opisuje zarazu među putnicima koji su 50 minuta putovali autobusom na budistički događaj u Ningbou u januaru ove godine, prije nego što su maske postale rutinsko sredstvo borbe protiv virusa, prenosi Hina.

Naučnici vjeruju da je putnik, čiji spol nije objavljen, vjerovatno bio nulti pacijent jer je bio u bliskom kontaktu s ljudima u Wuhanu, ishodištu zaraze s kraja prošle godine.

{module Oglas 0 – 2020}

Stručnjaci su uspjeli mapirati gdje su sjedili ostali putnici i testirati ih na virus. Pokazalo se da je 23 od 68 putnika zaraženo u istom autobusu.

Važno je naglasiti da su zaraženi putnici sjedili i u prednjem i u stražnjem dijelu autobusa, dakle daleko izvan kruga od dva metra, razdaljini koja se smatra granicom za širenje virusa kapljičnim putem.

Povrh toga, nulti pacijent tijekom putovanja nije pokazivao simptome bolesti, poput kašlja.

Naučnici su zabilježili da je rashladni uređaj u autobusu cirkulirao isti zrak, što je vjerovatno pridonijelo širenju virusa.

“Istraživanje ukazuje na to da je u zatvorenim prostorijama sa zračnom recirkulacijom SARS-CoV-2 jako zarazan patogen”, napisali su naučnici.

Njihova studija, u kojoj je priložen dijagram o tomu gdje je svaki zaraženi putnik sjedio, novi je dokaz o širenju virusa aerosolima, poput istraživanja o ‘putovanju’ virusa između stolova restorana u južnome kineskom gradu Guangzhouu.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker