PRAVILA U NJEMAČKOJ: Od koliko godina dijete može raditi honorarne poslove, gdje, koliko sati…

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dostava novina ili čuvanje djece… Mnogi adolescenti žele svoj džeparac povećati malim poslovima – i tako steći malo neovisnosti od roditelja. Međutim, zakonski propisi ozbiljno ograničavaju mogućnosti zapošljavanja djece i mladih.

frhutrhzuzth

{module Oglas 1 – 2020}

Dječji rad je u Njemačkoj općenito zabranjen. Prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, to uključuje rad koji šteti mlađima od 18 godina ili ih sprečavaju da pohađaju školu. Redovit rad stoga smiju obavljati samo oni koji više ne moraju pohađati školu. Odgovarajući zaštitni štit u ovoj zemlji formiran je Zakonom o zaštiti mladih (JArbSchG) i Pravilnikom o zaštiti dječjeg rada. Zakonodavac razlikuje djecu od adolescenata: djeca od 15 do 18 godina klasificiraju se kao adolescenti, a mlađi od 15 kao djeca. Prema JArbSchG, iste se odredbe primjenjuju na mlade ljude koji moraju pohađati redovnu školu kao i na djecu. Međutim, postoje iznimke.

Točnije, to znači da djeca mlađa od 13 godina uopće ne smiju raditi – naravno, to ne vrijedi za pomaganje u vlastitom kućanstvu ili vrtu. Za stariju djecu pranje tatinog automobila ili košenje bakinog travnjaka često je redoviti prihod novca. Društvena znanstvenica Alexandra Langmeyer s Njemačkog instituta za mlade (DJI) savjetuje roditelje da ne nagrađuju uobičajene zadatke u obitelji, već samo da “nagrađuju” jednokratni rad u doslovnom smislu – poput čišćenja lišća u jesen.

{module Oglas 0 – 2020}

U okviru „službenih iznimaka za događaje” utvrđenih u §6 JArbSchG, znatno mlađoj djeci također može biti dopušteno sudjelovanje u kazališnim predstavama, glazbenim događanjima i filmskim ili foto snimanjima. Međutim, za to je potrebno odobrenje odgovornog nadzornog tijela.

Mali poslovi dozvoljeni su od 13. godine

Djeci od 13 do 15 godina već je dopušteno zaposliti se izvan obitelji. Za to je potreban pristanak skrbnika. Neograničen rad nije predviđen za ovu dobnu skupinu: Prema §5 JArbSchG, dopušteni su poslovi koji traju ne više od dva sata dnevno između 8 i 18 sati radnim danima – tj. od ponedjeljka do subote. Uz to, radno vrijeme ne smije biti prije ili za vrijeme nastave. Za djecu u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ograničenje je tri sata dnevno.

Studenti smiju raditi tijekom praznika

Mladi između 15 i 18 godina koji još uvijek idu u školu “s punim radnim vremenom” mogu slobodno tražiti posao tijekom praznika – pod uvjetom da ne rade dulje od četiri tjedna u kalendarskoj godini i samo tijekom razdoblja praznika.

Prema Saveznom ministarstvu rada i socijalnog pitanja (BMAS), posao može obuhvaćati najviše osam sati dnevno – tj. 40 sati tjedno. Kako bi bili na sigurnoj strani, poslodavci koji još uvijek imaju zaposlenike na godišnjem odmoru u školskoj dobi često imaju izjavu o pristanku zakonskog skrbnika.

Koji su sekundarni poslovi prikladni?

Ali što točno mladi mogu učiniti? U osnovi, to mora biti lagano, fizički nenaporno zanimanje koje ne ugrožava sigurnost, zdravlje i razvoj djeteta ili mlade osobe, naglašava sociologinja Alexandra Langmeyer.

Primjerice, prikladni su poslovi dostave novina ili tjednih novina, čuvanje djece – ako to ne traje do kasno u noć -, šetnja pasa ili hranjenje mačaka u susjedstvu.

Opcije su proširene za mlade u dobi od 15 i više godina. Primjerice, rad tijekom praznika u trgovini pićima je također moguć, kaže stručnjakinja za DJI. JArbSchG čak omogućava osobama starijim od 16 godina koje su angažirane u ugostiteljstvu da rade do 22 sata, a u tvrtkama s više smjena do 23 sata.

{module Oglas 2 – 2020}

Odlazak u školu ima prioritet

Općenito, ako maloljetnici rade a pohađaju školu, nastava naravno ne smiju trpjeti. Škola ima prioritet nad zarađivanjem novca, kaže Langmeyer. Posao stoga nije prihvatljiv ako mladi radnik zbog umora više ne može pratiti nastavu.

Roditelji bi trebali intervenirati u slučaju stresa na poslu

Bez obzira na zakonske propise, roditelji bi također trebali dobro paziti gdje njihovo dijete radi, koliko dugo i kako ide s poslom, preporučuje Alexandra Langmeyer. Ima li dijete dug put do posla ili do kuće? Ili postoji pritisak na radnom mjestu jer se od njega previše traži u prekratkom vremenu?

Dodatna zarada bez ikakvih odbitaka za roditelje

Inače, visina zarade neproblematična je za maloljetnike: do njihovog 18. rođendana ne postoji rizik da će se roditeljski dodatak smanjiti. Ali budite oprezni: svaki prihod obitelji koji primaju naknadu za nezaposlene II (Hartz IV) uzima se u obzir pri izračunu plaćanja.

Fenix-magazin/IM

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker