Ovaj posao u Nemačkoj je najopasniji: Na svakih pet dana pogine jedan radnik, a mnogi ”naši” ga rade

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nikada ne možete biti previše oprezni kada radite u građevinarstvu

Posao na nemačkim gradilištima, na kojima su zaposleni i mnogi Hrvati, još uvek je opasan. Kako navode nemački mediji, 75 radnika poginulo je na gradilištima 2023. godine, što je vidljivo iz preliminarnih brojki.

Godinu dana ranije, dakle 2022. na građevini su poginule 74 osobe. Ukupno je graditeljsko strukovno udruženje tada zabeležilo gotovo 100.000 nesreća na radu. Nemački mediji pišu kako svakih pet dana pogine jedan radnik na gradilištu, prenosi Fenix magazin.

  • Nikada ne možete biti previše oprezni kada radite u građevinarstvu. Sve iznad tri metra potencijalno je kobno. Padovi povezani sa medrevinama uzrok su broj jedan nesreća – navodi stručnjak iz ovog sektora.

Stopa nesreća na gradilištima je 45,5 na 1000 radnika godišnje. To znači: u proseku od 1000 radnika nesreću doživi njih gotovo 50. U metaloprerađivačkoj industriji je ta stopa tek otprilike upola manja i iznosi 22. Radnici u metaloprerađivačkoj industriji stoga rade mnogo sigurnije, navode nemački mediji.

Stručnjak ističe zaobilaženje pravila u području zaštite na radu zbog rokova. Umesto planiranja, ljudi vole improviziovati zbog čega su se dogodile mnogobrojne nesreće na radu. Navodi i kako je na gradilištu problem i jezička barijera, odnosno strani radnici ponekad ne razumeju upute. Osim toga, odnos prema sigurnosnim zahtevima u drugim zemljama su opušteniji.

U osnovi, zaštita na radu u Nemačkoj je značajno napredovala u poslednjih nekoliko decenija. Učestalost nesreća od 2010. pala je za 32 posto, a od 1990. za čak 63 posto.

Nemački mediji podsetili su na tragičnu smrt nekoliko radnika na gradilištu prošle godine u Hamburgu. Petorica građevinskih radnika pala su sa skele i poginula krajem novembra na velikom gradilištu trgovačkog centra.

Bila je to najteža industrijska nesreća na gradilištu u proteklih nekoliko godini.

Tragedija se još uvek istražuje, a sumnja se na ubistvo iz nehata. Skela s koje su pali radnici možda jednostavno nije projektovana za težinu koja je na njoj bila ili je neko jednostavno zaboravio da je pričvrsti.

(Telegraf Biznis)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.