Otvaranje granica i sloboda putovanja unutra EU u dve faze

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Evropska komisija preporučila je da se otvaranje granica unutar Evropske unije sprovede u dve faze.

European Union

{module Oglas 1 – 2020}

Prva bi se odnoslila na uspostavljanje slobode kretanja delimičnim ukidanjem restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama, a zatim bi usledilo i “opšte” ukidanje restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama.

U Komisiji navode da bi restrikcije na putovanja unutar EU trebalo postepeno ukidati ukoliko epidemiološka situacija u EU nastavi trenutni ”pozitivan trend”, posebno kada je reč o postignutom niskom nivou transmisije virusa.

EK ukazuje da bi prvi korak trebalo da bude ukidanje restrikcija za putovanja i graničnih kontrola između regiona, oblasti i zemlja članica koje imaju “dobru i sličnu epidemiološku situaciju”.

Napominje se da bi dozvola za putovanja na teritoriju ili oblasti unutar jedne zemlje članice trebalo da bude nediskriminatorna za sve regione i zemlje sa sličnom epidemiološkom situacijom, a ne bazirana na geografskoj blizini.

{module Oglas 0 – 2020}

”Ukoliko još nema odluke o potpunom ukidanju unutrašnjih granica, mogu se preduzimati koraci uklanjanja restrikcija kao što je zamena sistematskih kontrola na granicama kontrolama na osnovu procene rizika”, navodi se u preporuci Komisije.

Brisel poziva zemlje članice da se koordinišu povodom svake odluke o uklanjaju prepreka za slobodna putovanja.

”Jednostavna i bezbedna putovanja bi trebalo da se obezbede onima koji imaju profesionalne razloge, ali i ljudima koji imaju liče razloge, kao što je poseta familiji”, naglašavaju u Komisiji.

Kada je reč o ”drugoj fazi” i opštem ukidanju restrikcaija i kontrola, u Evropskoj komisiji navode da će do toga doći kada epidemiološka situacija širom EU bude ”dovoljno dobra i ujednačena”.

Dodaje se da će se, pored opšteg podizanje mera, na granicama zadržati neophodne zdravstvene mere lične higijene i fizičke distance, ali i nastaviti informativne kampanje namenjene informisanju građana o situaciji i rizicima.

(Tanjug)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex