OD 1. JANUARA PLAĆAMO 7 EURA ZA ULAZAK U EU, ODOBRENJE VAŽI 3 GODINE! Ovo će se provjeravati, a procedura može trajati i 30 dana

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sistem ETIAS, koji podrazumeva da će svi putnici koji nemaju pasoše zemalja EU morati da dobiju dozvolu za ulazak u Evropsku uniju verovatno će se primenjivati od januara 2024. godine.

Evropski sistem putnih informacija i odobrenja (ETIAS) je planirani, potpuno elektronski sistem odobravanja ulaska u Evropsku uniju ili zemlje Šengena, za putnike iz zemalja kojima trenutno ne treba viza za ulazak u EU.

Formular će biti popunjavan onlajn, a svi aplikanti između 18 i 70 godina će biti u obavezi i da plate taksu od sedam evra, naveo je ranije Euroactiv Srbija.

Sistem je zamišljen tako da veliki broj zahteva obrađuje istovremeno i automatski uz korišćenje elektronskih baza podataka, i trenutni odgovor. U nekim slučajevima, proces obrade može da potraje i do 30 dana, a ETIAS odobrenje važi tri godine ili do isteka putnog dokumenta.

Najavljivan već neko vreme, i više puta odlagan, ETIAS sistem bi trebalo da startuje početkom 2024. godine uz šestomesečni “grejs” period koji podrazumeva da se putnici i osoblje upoznaju sa svim informacijama, kao i da se poprave eventualne tehničke greške.

ETIAS aplikacija će zahtevati podatke iz biometrijskog pasoša, digitalnu fotografiju, podatke o zemlji u koju putnik putuje, i pitanja o zdravstvenom stanju, prethodnim imigracionim putovanjima, kao i o krivičnom dosijeu putnika ili upotrebi droga. ETIAS neće zahtevati podatke o vakcini ili hospitalizaciji kovid 19. Putna dozvola ne mora biti overena nakon odobrenja.

ETIAS – od Srbije do SAD, Japana i UAE

Zemlje čiji državljani trenutno podležu ovom sistemu su:

Srbija, Albanija, Antiga i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, BiH, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kosta Rika, Dominikana, El Salvador, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Japan, Kiribati, Makao, Malezija, Maršalova ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Severna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska ostrva, Južna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Urugvaj i Venecuela.

Prijave će biti automatski obrađene na osnovu tri faktora. Proveravaće se da li se identitet poklapa sa pasošem, da li se podaci u pasošu poklapaju sa ostalim podacima u obrascu i da li je u pitanju ispravan pasoš, kao i da li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka EU.

Kurir.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.