Novi fenomen s njemačkih puteva, to nije kamera za brzinu nego za težinu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kao što smo već nekoliko puta vidjeli, njemački putevi iza sebe su davno ostavili najbolje godine. Posebno se redovito oštećuju vijadukti i mostovi, a nadležni nastoje izbjeći zabrane saobraćaja.

I tako dolazimo do novog fenomena s njemačkih puteva – to je kamera za kontrolu “brzine”, čiji je zadatak u početku odrediti tonažu. To čini bez ikakvog vaganja ili čak provjere registracijskih brojeva. Umjesto toga, uređaj se fokusira na dimenzije vozila, prilagođavajući oblik i dimenzije potencijalnim parametrima tonaže, piše kam-bus.info.

Ako je vozilo sumnjivo veliko, kamera za brzinu ga fotografira i šalje u ured policije Kassel. Tamo policajci provjeravaju fotografije, pa se uvjeravaju da je vozilo doista premašio 3,5 tone. Kada se to potvrdi, korisniku vozila šalje se novčana kazna za kršenje zabrane.

Zanimljivo je da uređaj ima potpuno isti izgled kao i njemački radari za kontrolu brzine. Postavljeni na malu prikolicu, što je omogućilo lako premještanje s mjesta na mjesto. Kućište prikolice također treba biti potpuno otporno na oštećenja.

Predmetni radar čuva vijadukt Taubensteinbrücke, koji se nalazi na trasi B49, u Wetzlaru kod Giessena. Ovaj vijadukt je u sve lošijem tehničkom stanju, a do renoviranja je podvrgnut još dvama ograničenjima: ograničenje brzine od 60 km/h i zabrana prometa za vozila iznad 3,5 tone. Stoga je policija dovezla čak dvije prikolice s radarima – jednu zaslužnu za brzinu, a drugu za tonažu.

Izvor: kam-bus.info

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker