NJEMAČKE MJERE PROTIV KORONE: Frankfurt i Berlin uveli policijski sat, nove mjere uvode i Stuttgart i Köln

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zbog sve većeg broja novih zaraza vlasti velikih njemačkih gradova usvojile su nove anti-korona mjere. Nekoliko metropola službeno je proglašeno rizičnim područjima. Berlin i Frankfurt na Majni su uveli policijski sat, piše Deutsche Welle.

ztjtztzuutu656

{module Oglas 1 – 2020}

U Berlinu je broj zaraženih osobito velik: u četvrti Neuköln je ove subote bilo 128,9 novozaraženih na 100.000 stanovnika, u Berlinu Mitte 103,1. Ali popis gradova i općina gdje je premašena granica od 50 slučajeva je sve duži: Bremen, Hagen, Rosenheim, Stuttgart, Köln… To su samo neki od gradova, a preko vikenda su im se pridružili i München, Mainz, Essen…

Ovog ponedjeljka je imunološki institut Robert Koch objavio kako u čitavoj Njemačkoj ima 2.467 novih slučajeva zaraze. To je znatno manje nego prošlog vikenda – u subotu je to bio 4.721 slučaj, u nedjelju 3.483. Ali to je tipično za ponedjeljke kad redovito ima manje takvih slučajeva, a ovaj broj je znatno veći od prošlog ponedjeljka kad je bilo 1.382 pozitivna nalaza.

Mnogi predsjednici saveznih vlada upozoravaju građane na više discipline. “Situacija je ozbiljna. Ozbiljnije nego što misle oni koji se ne pridržavaju mjera zaštite”, upozorava predsjednica vlade njemačke savezne države Rheinland-Pfälz Malu Dreyer.

No osim osnovnih pravila o nošenju maske, mnoge savezne države i gradovi uvode svoja pravila u borbi protiv pandemije.

{module Oglas 0 – 2020}

Berlin, Stuttgart, Köln…

Tako je u Berlinu od ovog vikenda uvedena noćna zabrana izlaska, Stuttgart i Köln su pak ograničili konzumiranje alkohola u javnosti te pooštrili propise o nošenju maske. Stanje je još složenije jer u Njemačkoj počinje jesenski školski raspust: više pokrajina je uvelo obvezu predočenja negativnog testa za došljake iz njemačkih rizičnih područja – oni u protivnom neće moći prenoćiti u hotelima.

Predsjednik njemačke savezne države Bavarska Markus Söder se zalaže za jedinstvena pravila i kazne koje bi vrijedileza čitavu Njemačku i koje bi “za sve u Njemačkoj bile razumljive i primjenjive”.

Tako je i zabrana davanja smještaja bez prethodnog testiranja uvedena u 12 od 16 njemačkih pokrajina, a osobito Bavarska želi “za ove jesenske praznike biti bolje pripremljena nego za prošle”.

Za jedinstvena pravila i jednake kazne zalažu se i predsjednik vlade pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet (CDU) te stručnjak za zdravstvo stranke SPD Karl Lauterbach.

Ali i Lauterbach upozorava: takve političke mjere često nemaju baš mnogo medicinskog smisla u suzbijanju pandemije. Već i testiranje je veoma upitno: test će donekle pouzdano pokazati stanje samo u trenutku uzimanja uzorka. No na rezultat u pravilu treba duže čekati, dok se istovremeno zahtijeva da test “ne smije biti stariji od 48 sati”.

{module Oglas 2 – 2020}

Medicinski rečeno, testirana osoba bi u tom razdoblju ne samo mogla biti zaražena, nego već biti i na respiratoru. “To djeluje više kao mrcvarenje građana i ne pridonosi suzbijanju pandemije”, izjavio je Lauterbach. No što se više od mišljenja i odluka političara sluša mišljenje liječnika, to se onda čuju i oštre kritike. Tako je i navodna opasnost od građana koji putuju u druge dijelove svoje domovine tek “pseudo-opasnost”, upozoravaju liječnici: jedva da uopće ima slučajeva kad se na taj način širila zaraza. Problem je i sama statistika zaraženih koju svakodnevno objavljuje imunološki institut Robert Koch.

Predsjednik vlade pokrajine Thüringen Bodo Ramelow upozorava kako pojava žarišta u samo jednoj ustanovi ili poduzeću može čitavu regiju svrstati u krizno područje. On traži više pažnje lokalnih zdravstvenih službi koje trebaju procijeniti koliko je stanje doista ozbiljno. No i dalje ostaje problem kakve mjere uvesti da bi one doista djelovale u suzbijanju zaraze.

Fenix-magazin/MD/Deutsche Welle

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker