Njemačka zabranila plastične kese

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nemački parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022, s tim što će i dalje biti dozvoljene tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća. Zabrana se odnosi na plastične kese debljine izme]u 15 i 50 mikrometra, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji.

zhkuzukuz

{module Oglas 1 – 2020}

“Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa”, rekla je ministarka zaštite životne okoline Svenja Žulce (Socijaldemokratska stranka Nemačke SPD).

Ona je kazala da su platnene torbe, korpe i plastične kutije za višekratnu upotrebu “dobra alternativa” plastičnim kesama.

Organizacija za zaštitu okoline WWF pozdravila je zabranu plastičnih kesa u Nemačkoj, ali je istovremeno saopštila da ova zabrana ima “samo simboličnu težinu”.

“Manje od jedan odsto potrošnje plastike u Nemačkoj otpada na plastične kese”, navodi se u saopštenju WWF-a.

{module Oglas 0 – 2020}

I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen.

Opozicione stranke Alternativa za Nemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj meri za nemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po okolinu, tumačeći da se to odnosi samo na nemačke trgovine, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim merama.

Zastupnik AfD-a Andreas Blek je ukazao na to da je dogovor maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih kesa, postignut pre dve godine, doneo rezultate i smanjio upotrebu kesa za dve trećine.

“Zakon o zabrani plastičnih kesa je zato najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja”, rekao je Blek.

U poslednje dve godine velika većina lanaca samoposluga u potpunosti je izbacila plastične kese iz upotrebe.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker