Njemačka nam najviše uzima medicinske radnike, automehaničare i građevinare

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ogroman broj radnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko godina otišao je u inostranstvo zbog posla. Najveći dio njih je u Njemačkoj, a trend odlazaka se nastavlja.

Iako je pandemija usporila proces odlaska građana Srbije i BiH, posljednjih nekoliko mjeseci situacija se mijenja.

Pokazuje to i sve veći broj oglasa za poslove u Njemačkoj, ali i sve veći broj zainteresovanih koji se javljaju agencijama koje posreduju u zapošljavanju u ovoj zemlji.

Iz agencija preko kojih radnici odlaze kazu kako sarađuju s poslodavcima koji pored stimulirajućih plata nude i dodatne benefite poput plaćanja nostrifikacije diplome, stanovanja, prijevoza i čestih bonusa te rada u najboljim uslovima.

“Uglavnom se radi o deficitarnim zanimanjima za koja uvijek imamo otvorene konkurse, ali nudimo i neke druge mogućnosti. Svakom klijentu nudimo našu cjelokupnu stručnu pomoć, što uključuje najbolje načine za priznavanje diploma, dobijanje termina u Njemačkoj ambasadi, traženje posla i stanovanja, kao i obaveznog zdravstvenog osiguranja”, kazu iz agencija.

Nažalost ovakvi trendovi negativno se odražavaju na stanje u našoj državi, gdje problem sa nedostatkom radne snage u određenim oblastima postaje sve izraženiji.

Iako veliki dio radnika koji se zaposle u Njemačkoj, u toj zemlji ostane i po završetku radnog vijeka, kažu kako je veliki broj i onih koji se vrate u Srbiji i BiH te penzionerske dane provode u zemljama porijekla s novčanom sigurnošću i s manje stresa, nego što bi to bilo da su ostali u našoj zemlji i zaradili penziju.

“Mnogo je konkursa za koje možemo osigurati posao odmah svima s traženom strukom koji se prijave. Naravno, postoje regulative koje Njemačka zahtijeva prije svakog dolaska i početka rada, ali mi uvijek imamo sve informacije i znamo na koji način i kojim putem najlakše dobiti sve traženo, a sve to možemo obaviti u JobStep agenciji. Najtraženija zanimanja su medicinski radnici, elektrotehničari, automehaničari ili građevinski radnici, ali mi pomažemo u zaposlenju i radnicima drugih zanimanja”, kazu iz agencija.

Znanje njemačkog jezika uslov je koji svi poslodavci traže te je bez toga nemoguće započeti proceduru zaposlenja u Njemačkoj.

“Znamo da su papirologija i silni procesi samo jedan dio s kojim se naši klijenti susreću, a da drugi dio čine njihovi strahovi, uzbuđenja i očekivanja. Zbog toga smo se u ovih deset godina posvetili svakoj usluzi posebno kako bismo je doveli do savršenstva i na taj način našim klijentima skinuli teret s leđa”, kažu iz agencija. (Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker