NJEMAČKA: Koliko se zaista dugo može voziti u srednjoj traci na autoputu?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Situacija je to koja razbjesni mnoge vozače: neko stalno vozi u srednjoj traci na autoputu bez preticanja drugih vozila. Većina vozača smatra da se nakon preticanja na autoputu s tri trake moraju brzo vratiti u desnu traku. Ali to nije nužno tačno, piše t-online.

Istina je da na njemačkim ulicama vrijedi pravilo vožnje desnom stranom: „Vozite što je više moguće udesno, ne samo kada je saobraćaj iz suprotnog smjera, pri preticanju, u zavojima ili kada je smanjena vidljivost“, stoji u saobraćajnim propisima. Na autoputevima s tri i četiri trake situacija je nešto drugačija.

Tamo vozači smiju “dosljedno voziti” srednjom trakom ako neko vozi „samo i svako malo” desno od njega, kaže zakon. Međutim, propis nije dozvola za upornu vožnju u srednjoj traci. Ako na autoputu nema saobraćaja u desnoj traci, vozači se moraju prebaciti iz srednje u desnu traku.

Ako umjesto toga bez razloga koristite srednju traku na autoputu, izlažete sebe i druge riziku. Policija vas stoga može kazniti.. Ako su drugi vozači zbog toga spriječeni, riskirate kaznu od 80 eura i jedan kazneni bod u Flensburgu.

Postoji rizik, na primjer, da će sljedeći automobili možda morati promijeniti nekoliko traka kako bi takvog vozača pretekli. „Da bi to učinili, uvijek se proći pored vozila ispred s lijeve strane“, kaže Herbert Engelmohr iz autokluba AvD.

TÜV Nord općenito savjetuje da na polupraznim autoputevima vozite desnom stranom. (Fenix magazin)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker