NJEMAČKA: Koliko se zaista dugo može voziti u srednjoj traci na autoputu?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Situacija je to koja razbjesni mnoge vozače: neko stalno vozi u srednjoj traci na autoputu bez preticanja drugih vozila. Većina vozača smatra da se nakon preticanja na autoputu s tri trake moraju brzo vratiti u desnu traku. Ali to nije nužno tačno, piše t-online.

Istina je da na njemačkim ulicama vrijedi pravilo vožnje desnom stranom: „Vozite što je više moguće udesno, ne samo kada je saobraćaj iz suprotnog smjera, pri preticanju, u zavojima ili kada je smanjena vidljivost“, stoji u saobraćajnim propisima. Na autoputevima s tri i četiri trake situacija je nešto drugačija.

Tamo vozači smiju “dosljedno voziti” srednjom trakom ako neko vozi „samo i svako malo” desno od njega, kaže zakon. Međutim, propis nije dozvola za upornu vožnju u srednjoj traci. Ako na autoputu nema saobraćaja u desnoj traci, vozači se moraju prebaciti iz srednje u desnu traku.

Ako umjesto toga bez razloga koristite srednju traku na autoputu, izlažete sebe i druge riziku. Policija vas stoga može kazniti.. Ako su drugi vozači zbog toga spriječeni, riskirate kaznu od 80 eura i jedan kazneni bod u Flensburgu.

Postoji rizik, na primjer, da će sljedeći automobili možda morati promijeniti nekoliko traka kako bi takvog vozača pretekli. „Da bi to učinili, uvijek se proći pored vozila ispred s lijeve strane“, kaže Herbert Engelmohr iz autokluba AvD.

TÜV Nord općenito savjetuje da na polupraznim autoputevima vozite desnom stranom. (Fenix magazin)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex