NJEMAČKA: Ko od 1. jula mora plaćati putarinu?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od 1. jula 2024. godine na autoputevima i regionalnim putevima u Njemačkoj naplaćivat će se putarina za vozila čija je ukupna tehnički dozvoljena masa (tzGm) veća od 3,5 tona i manja od 7,5 tona. Preduslov je da su vozila namenjena ili se koriste za prevoz robe.

Zakon o novoj putarini za kamione mogao bi imati posljedice za određene mobilne kućice veće od 3,5 tone.

Obaveza putarine iznad 3,5 tone primjenjuje se od 1. jula 2024. godine

Putarina za kampere i dalje je besplatna, ali novi propisi i dalje utiču na mali broj kamp vozila.

Zbog izmjene zakona, putarina za kamione sada je povezana s emisijom CO2. Od 1. jula 2024. godine obaveza naplate putarine biće proširena na vozila preko 3,5 tone. Zanatska vozila ispod 7,5 tona su isključena.

Putarina nije potrebna za mobilne kućice veće od 3,5 tone

U Njemačkoj je registrovano oko 160.000 kampera od 3,5 do 7,5 tona, od kojih bi mnogi mogli biti naplaćeni od jula. Ali: većina njih može biti jasno prepoznata od strane sistema za kontrolu putarine izvana kao mobilne kućice i stoga se ne naplaćuju.

Prema informacijama Federalnog ureda za logistiku i mobilnost (BALM), uglavnom ne postoji obaveza naplate putarine za vozila koja su trajno opremljena stambenim objektima (uključujući toalete, tuševe, krevete, opremu za kuhanje, stambeni prostor) i koja se koriste isključivo za prevoz ljudi, a ne za prevoz robe. To se odnosi i na kamione koji su naknadno trajno preuređeni u kampere.

Problemi sa kamperima

Dakle, koliko je RV-ova zapravo pogođeno novom putarinom za kamione? „Ne znamo tačno“, kaže ADAC-ov stručnjak, „sigurno samo mali deo“.

Neki kamperi su registrovani i kao kamioni. „Na primjer, samograditelji koriste kamione ili montiraju vagon bez točkova na platformu“, kaže stručnjak. Takođe nije moguće odmah znati da li je mobilna kućica teža od 3,5 tone.

S druge strane, komercijalna vozila su pod određenim uslovima oslobođena plaćanja putarine.

Oslobođenje obrtnika odnosi se samo na vozila ukupne tehnički dozvoljene mase (tzGm) veće od 3,5 i manje od 7,5 tona koja se koriste u prometu.

Ne postoji izuzeće za obrtnike za vozila ili grupe vozila sa tzGm od 7,5 tona ili više.

Izuzetak za obrtnike važi ako vozilom upravlja neko od zaposlenih kod majstora i ako:

Prevozi materijal, opremu ili strojeve koji su neophodni za obavljanje usluga i radova, uključujući alate, radnu opremu, rezervne dijelove, građevinski materijal, kablove, uređaje ili pribor i/ili

Prevozi se ručno izrađena roba koja se proizvodi, obrađuje ili popravlja u vlastitom zanatu.

Fenix-magazin

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex