KORONA ZAKLjUČALA NJEMAČKU I FRANCUSKU: Zatvoreni restorani, pozorišta, bioskopi, otvorene apoteke i radnje, škole i vrtići

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---
DVE velike evropske zemlje, Nemačka i Francuska, biće najmanje do decembra “zaključane” zbog pogoršanja pandemije virusa korona.
trhjsrtjtrzjdtr
Foto – Tanjug / AP
{module Oglas 1 – 2020}
Situacija je toliko alarmantna da su vlasti u Berlinu i Parizu odlučile da povuku radikalne poteze, bez obzira na talas negodovanja koji ih je dočekao.

Nemačka je, ocenila je nemačka kancelarka Angela Merkel, u dramatičnoj epidemiološkoj situaciji zbog velikog skoka zaraženih koji je doveo zdravstveni sistem do krajnjih granica. Katanac će, od 2. do 30. novembra staviti barovi, restorani, bioskopi, pozorišta, bazeni, kozmetičarske radnje. Ostaće otvorene škole, vrtići, frizerski saloni i male prodavnice mešovite robe.

Dogovoreno je da se obezbedi do deset milijardi evra pomoći za one koji zbog novih mera gube prihode. Nadoknadiće se zarada u visini od 75 odsto od prošlogodišnje za male firme, sa maksimum 50 zaposlenih.

{module Oglas 0 – 2020}

Tokom govora u Bundestagu Merkelova je bila izložena glasnim, čak uvredljivim dobacivanjima nezadovoljnih poslanika, pa je predsednik Bundestaga Volfgang Šojble bio prinuđen da ih poziva da se smire. Poslanici vladajuće koalicije ućutkivali su kolege iz drugih stranaka koristeći i reči “umukni” i “zaveži”.

Merkelova je, predstavljajući nove mere, istakla da je pandemija zdravstveni, ekonomski, društveni, politički i psihološki test:

– Naravno da je pandemija veliki izazov i za Evropu. Ipak, uverena sam da je EU sada spremnija za borbu nego proletos. Evropska saradnja je naročito važna kod nabavke vakcine kada one budu spremne – kazala je kancelarka.

U Francuskoj je ponovo od prošle noći proglašen opšti karantin. Otvorene su samo apoteke i prodavnice hrane. Škole će nastaviti sa radom, ali deca starija od šest godina moraće da nose maske. Biće, kao i u Nemačkoj, dozvoljena poseta staračkim domovima. Predsednik Emanuel Makron je naciji saopštio da će izolacija trajati najmanje do 1. decembra.

– Svaki sat je bitan. Virus cirkuliše brzinom koju ni najveći pesimisti nisu mogli da predvide! – uputio je Makron alarmantnu poruku.

Makron je naglasio da će nastaviti da rade javne službe, fabrike, poljoprivredna dobra, građavinske firme.

– Privreda ne sme ni da se zaustavi, ni da se uruši – poručio je, dodavši da će se iz državne kase obezbediti 20 milijardi evra za nadoknadu štete malim i srednjim preduzećima, zbog oštre restrikcije.

{module Oglas 2 – 2020}

GRANICE

SPOLjNE granice EU sa državama van Unije biće zatvorene. Cirkulacija robe i usluga preko “unutrašnjih međa” među zemljama članicama EU nastavlja se nesmetano. Na aerodromima će se sprovoditi obavezni test na kovid 19.

BELGIJA VAPI ZA POMOĆ

Belgija je na ivici da zatraži međunarodnu pomoć: “Porast zaraze koronom i hospitalizacija nadmašio je vladine pokušaje da ih zauzda, a zdravstvena zaštita bi mogla da pukne u roku od 10 dana”, upozorio je epidemiolog Pjer van Dam, dok se broj hospitalizacija udvostručuje svakih osam dana. Savezni ministar zdravlja Frank Vanderbruk poručuje da će stroge mere zatvaranja ostati “duže od mesec dana”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker