Kompanija Elona Muska se priprema za testiranje mikročipova na ljudima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska, se priprema za testiranje mikročipova na ljudima. Riječ je o mikročipovima namijenjenim ljudskom mozgu.

Neuralink je osnovan 2016. godine s ciljem razvoja tehnologije kojima će se potpuno paralizovanim osobama omogućiti da mislima upravljaju, tj. koriste se npr. mobitelom, i to brže od onih koji nisu paralizovani.Spomenuta kompanija, čije je sjedište u Silikonskoj dolini, je već uspješno ugradila mikročipove u mozak majmuna Pager i mozak svinje Gertrude. Sada se priprema za testiranje ovih čipova kod ljudi.

Iz Neuralinka su saopćili da će oni, koji budu učestvovali u testiranju, sarađivati, kako su naveli, s nekim od najinovativnijih i vrhunskih inžinjera. Musk, čije bogatstvo vrijedi 256 milijardi dolara, je prošli mjesec izjavio da je optimističan u prognozi da bi ovi implantati mogli omogućiti tetraplegičarima da hodaju.

Nada se da će američka Agencija za hranu i lijekove odobriti korištenje ovih čipova.

“Mislim da s Neuralinkom imamo šansu da tijelo nekoga ko ima povredu kičmene moždine učinimo ponovo funkcionalnim. Neuralink je kod majmuna funkcionalan. Radimo mnogo testiranja i potvrđujemo da je implantat vrlo siguran i pouzdan te da se može sigurno ukloniti”, naglasio je Musk.

Međutim, kako piše britanski list Guardian, ovaj multimilijarder, koji je na čelu kompanija Tesla i SpaceX, ima dugu historiju velikih obećanja koja se odnose na ovu kompaniju. Prije tri godine je smatrao da će prvi implantati u glavu čovjeka biti ugrađeni 2020. Između ostalog, ukazao je da će se implantati bežično puniti.

U Neuralinku su prošle godine objavili videozapis na kojem se vidi majmun kako uz pomoć ugrađenog čipa igra videoigricu Pong. Igricu je igrao isključivo koristeći svoj um.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker