Jedan dan horora u kom je bio Novak: „Video sam čoveka koji se živ zapalio“

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Najbolji teniser planete Novak Đoković je višednevnim boravkom u imigracionom pritvoru u Melburnu skrenuo pažnju na mnogo širi problem od njegove vize i igranja na Australijan openu.

Đoković je u pritvoru proveo pet dana, u međuvremenu je pušten na slobodu i trenira za prvi grend slem u sezoni, a Ali Mehdi je zatvoren već devet godina, od kada je bio petnaestogodišnji tinejdžer.

„Kad mislim o tome i kad stvarno sednem sam sa sobom i osvrnem se na prošlost, od kada sam došao u Nauru, kao da sam se probudio iz košmara. Tužna stvar je što kad se probudim, i dalje sam u košmaru“, priča Mehdi.

Pre nego je stigao u Melburn, bio je na još gorem mestu, odakle vuče velike traume.

“Nauru je bio okrutno mesto, čoveče, bilo je baš okrutno. Bilo je ludo, strašno, nisam bio bezbedan. Bio sam stvarno blizu da umrem nekoliko puta. Napali su me australijski čuvari koji su tamo radili. Napadala me je lokalna policija, meštani. Video sam čoveka koji se živ zapalio. Bio je požar, svi su vikali i vrištali. Završio je u bolnici i umro, ne znam kako sam preživeo, stvarno ne znam”, priča Mehdi.

Ali je prebačen sa Naurua, zajedno sa još 192 osobe 2019. i ostao je u hotelu “Park” zbog sve gorih simptoma postraumatskog stresa.

Danas je u tom hotelu samo 32 ljudi, a Ali je tu i završio je na istom mestu sa Đokovićem.

“Probudio sam se i proverio svoj telefon. Nekoliko prijatelja mi je slalo poruke: ‘Je li Đoković tamo?’. Ljudi spolja. Pitao sam: ‘Šta, o čemu pričate, jeste li pijani?’. A onda su se pojavili svi ti mediji, kamere, svuda oko hotela. Vesti su počele da kruže. Shvatio sam – ok, Đoković je tu. Bio sam šokiran. Najbolji teniser svih vremena zatvoren u takvom, pa, ne baš ‘fensi’ i otmenom mestu”, priča Mehdi.

Osim toga, poželeo je Novaku da osvoji titulu na Australijan openu koji će trajati od 17. do 30. januara.

“Stvarno sam optimističan da će govoriti u naše ime i da će podići naš glas, jer je njegov jak i iskusio je ono što mi preživljavamo. Četiri dana, tako kratak period, ali je osetio kako je videti ljude, da si živ, ali da ne živiš zapravo”, rekao je Ali Mehdi.

Priča da povremeno izađe na cigaretu, ali i da nema pristup svežem vazduhu, a “vreme ubija” spavajući, svirajući gitaru ili čitajući knjige.

Osim toga, poželeo je Novaku da osvoji titulu na Australijan openu koji će trajati od 17. do 30. januara.

“Stvarno sam optimističan da će govoriti u naše ime i da će podići naš glas, jer je njegov jak i iskusio je ono što mi preživljavamo. Četiri dana, tako kratak period, ali je osetio kako je videti ljude, da si živ, ali da ne živiš zapravo”, rekao je Ali Mehdi.

Izvor:Nova.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex