HTJELI BISTE NA MORE I PITATE ZA CIJENU – Donosimo vam ponudu za sve moguće destinacije: I dok je u Turskoj i Egiptu nešto skuplje, u Dubai se može mnogo jeftinije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Najava o otvaranju granica i mogućnost putovanja tokom letnje sezone koja je na pomolu, obradovala je sve one koji ne mogu da zamisle da još jedno leto ne provedu na plaži. Međutim, činjenica da su protekle godine svi subjekti koji zarađuju od turizma pretrpeli ozbijne gubitke, postavila je pitanje koliko će nas ovog leta koštati aranžmani i hoće li biti skuplji nego u “srećna vremena”?

Na sajtovima turističkih agencija ima ponuda za svačiji džep – mogu se pronaći vrtoglavo visoke cene najluksuznijih aranžmana, alii aranžmani za plići džep. Ukoliko ovogodišnju ponudu uporedimo sa cenama pre korone, možemo reći i da nema oscilacija. Razlog je, kako tvrde poznavaoci, upravo to što se od predstojeće sezone očekuje da ublaži gubitke.

Prema rečima Andreja Todorovića iz Turističke Agencije Kontiki iako je pandemija izazvala velike gubitke, cilj ove industrije je da se ponovo vrate u normalu, dok se profit za sada stavlja u drugi plan.

– Pandemija je izazvala velike gubitke u celokupnoj turističkoj industriji. Pad turizma prema podacima Svetske turističke organizacije u 2020. godini je bilo je oko 74 odsto u odnosu na prihode kao i broj turista u 2019. godini. Cilj najvećeg broja hotela, avio kompanija i svih drugih subjekata na strani turističke ponude jeste ponovno pokretanje turizma. Mislim da je trenutno to u fokusu i da su cene ove sezone za mnoge u drugom planu – govori za “Blic” Andrej.

Zbog trenutno nestabilne epidemiološke situacije i ograničenja kretanja u Evropi, mnoge omiljene evropske destinacije srpskim turistima i ove sezone biće nedostupne, a to su za sada sigurno Španija i Italija. Na našu veliku radost Grčka nije među njima, ona je nedavno zvanično otvorila vrata našim turistima i objavila da je sve spremno za bezbedan i prijatan boravak.

Zemlje u regionu su takođe već uveliko dostupne našim turistima, dok su Turska i Egipat, imali otvorene granice za goste iz Srbije tokom cele protekle godine, kažu u Kontikiju.

Egipat

Cene aranžmana za Egipat kreću se od 399 evra po osobi za 7 noćenja u hotelu sa 4* na bazi usluge koja uključuje sve troškove. Ova cena podrazumeva i avio kartu, uslugu vodiča i transfere od hotela do aerodroma i to u pred sezoni. Međutim za istu destinacju za one koji su spremni da provedu odmor dosta luksuznije u ponudi su hoteli sa sobama koje koštaju i preko 2000 evra nedeljno.

Turska

Imajući u vidu da je u Turskoj trenutno pravo letnje vreme, interesovanja za ovu destinaciju krenula su još sa Uskršnjim praznicima, kako kažu iz beogradskih agencija. Cene ovih aranžmana u maju kreću se od 330 evra po osobi za tip usluge “sve uključeno” u prosečnom hotelu dok u jeku letnje zezone jedna četvoročlana porodica za istu uslugu može da bira i izabere i aranžman sa cenom od preko 2. 000 evra.

U agencijama istovremeno kažu da su ove visoke cene u skladu sa ponudom, jer se radi o prestižnim hotelima i visoko kvalitetnom uslugom. Treba imati u vidu da neki hoteli nude i i besplatan boravak dvoje dece određenih godišta, kako i druge pogodnosti i specijalne popuste.

Dubai nikada povoljniji

Ono što je veoma interesantno da destinacija koja je dugo vremena bila nedostupna za većinu građana naše zemlje po svom cenovnom statusu, postaje sve pristupačnija.

Sada se na ovoj destinaciji može boraviti za svega 549 evra za uslugu 5 noćenja u hotelu sa 3* sa doručkom. U ovu cenu je takođe uračunata avio karta.

Grčka naplaćuje samo hranu i struju

Navikli smo da Grci za naše turiste uvek spreme ponudu i za one sa najmanjim budžetom, ali su nas ove sezone dodatno iznenadili.

Naime, u junu određeni hoteli sa 5* naplaćivaće samo hranu i struju, pa tako aranžman za celu porodicu iznosi 530 evra, kaže nam Miloš Jovović iz “Travelland agencije”. Međutim, za turiste koji imaju određene zahteve i vole luksuz, cena aranžmana ide i do nekoliko hiljada evra, kako kažu iz ove agencije, sve zavisi od usluge koju turista zahteva.

Andrej Todorović iz turističke agencije Kontiki Trevel tvrdi da su cene slične onim od pre dve godine kada je u pitanju Grčka, a da su za Tursku i Egipat potpuno identične kao prošle godine.

– Cene su uglavnom u rangu cena koje su bile aktuelne i 2019. godine. Postoje izuzeci pojedinjenih hotela koji su za nijansu podigli svoje cene u odnosu na 2019. godinu kada je u pitanju Grčka. Ukoliko sagledavamo cene drugih destinacija kao što su Turska i Egipat koje su za naše turiste bili otvorene i tokom 2020. godine cene su u rangu prošlogodišjih. Mnogi turisti koriste prednosti nižih cena ukoliko svoje putovanje uplate ranije, naročito u ekskluzivnim hotelima koji su najčešće prisutni na ove dve pomenute destinacije – rekao je Todorović.

Dodaje da su cene uvek zavisile od tražnje, tako da je u ovom trenutku tražnjae puno bolja nego što je to bio slučaj u istom periodu prošle godine, pa da su shodno tome do sada bile određivane cene te da neće biti promene ni u ovom trenutku.

Crna Gora, Bugarska, Hrvatska

Cene letovališta u Crnoj Gori prema trenutnoj ponudi, identične su onima na koje smo do sada navikli. Jedno noćenje u hotelu sa 3* u Budvi kreće se od 20 evra, a za ovu ponudu uključen je i doručak, ali ne i prevoz.

Ista ponuda u Bugarskoj košta u pola manje, tako da za noćenje sa doručkom u hotelu sa 3* u maju početna cena iznosi 10 evra po osobi.

Hrvatska je daleko iznad ovog cenovnog ranga, tako da ukoliko želite da posetite Dubrovnik, jednu od najatraktivnijih destinacija kako nama tako i stranim turistima, za aranžman od 7 dana u prosečnom hotelu na bazi polupansiona treba izdvojiti preko 700 evra. Cene su slične i za druge destinacije koje je Hrvatska otvorila za turiste ove sezone a bitna stavka jeste da u ovo nije uključen prevoz ni boravišne takse, kao ni međunarodno osiguranje.

Kakva je potražnja

Izgleda da je za najskuplje destinacije potražnja u ovom trenutku najveća, bar tako pokazuju podaci iz turističke agencije, prema kojima je najveća potražnja za Tursku i Egipat, a s obzirom da su aranžmani za Grčku tek pušteni, očekuje se da će zainteresovanost za ovu destinaciju tek da se javi.

– Očekujemo veću tražnju ka destinacijima u regionu kao što su Crna Gora i Hrvatska u narednom periodu. Mislim da će po objavljivanju ponude za Grčku interesovanje sigurno biti veliko, s obzirom da je to jedna od najomiljenih destinacija među srpskim turistima koji su se pozeleli da borave na ovoj destinaciji – kažu nam u agencijama.

Daleke destinacije

Daleke destinacije prosto zbog udaljenosti i putnih troškova, opravdano su se uvek izdvajale od uobičajenih i bližih popularnih mesta za odmor. Međutim, epidemija korona virusa nije značajno uticala na promenu u ceni odlaska na ove destinacije, tako da cenovni rang do Maldiva, Zanzibara i sličnih dalekih putovanja kreće se kao i pre dve godine.

– Svima je u interesu da ponovo vrate turiste, tako da ni ove destinacije za sada nisu povećavale cene hotela i usluga u sklopu aranžmana – kaže Miloš Jovović iz Agencije Travelend.

Da li će se cena menjati

Kako iz Turističkih agencija kažu, najjeftiniji aranžmani su uvek pa i sada u predsezoni, a kako se leto bliži, cene će da raste, međutim, ne spore činjenicu da cenu zapravo diktira potražnja, kao i da se formiraju u skladu sa ponudom.

– Kao jedan od vodećih turoperatora sa našeg tržišta svakako da se trudimo da našim putnicima obezbedimo najpovoljnije cene i da cene budu u skladu sa ponudom koji naši putnici mogu očekivati po dolasku na određenu turističku destinaciju. U našoj agenciji je uvek vladalo pravilo da je dobar odnos cene i kvaliteta nešto što nas čini liderom u turizmu na ovim prostorima – kažu u agenciji Kontiki.

Prema statistici koju je YUTA sprovela za ovu godinu povećanje cena aranžmana učinili su Egipat i Turska i to 4 do 5 odsto a razog zbog limitiranog kapaciteta objekata.

– Nismo primetili neko značajno povećanje cena aranžmana, naša statistika pokazuje da su cene porasle oko 4 do 5 odsto na destinaciji Egipat i Turska, a razlog tome je najčešće jer su hoteli na ovim destinacijama limitirani kapacitetom – kaže za “Blic” direktor Yute Aleksandar Seničić.

On objašnjava da je veliki broj hotela u Egiptu limitiran je na 50 odsto, što znači da imaju isti trošak a manji broj turista. Navodi da je slična situacija i u Turskoj.

Prema njegovom mišljenju povećanje je moglo biti znatno veće ako se uzme u obzir situacija i gubici koji su pogodili ovo industriju ali da profit ove sezone nije stavljen u prvi plan.

– Nisu porasle cene kako je to moglo da bude zbog gubitaka koje je ova industrija pretrpela. Ipak se razmišljalo na dugoročan period, pa se ove sezone išlo na to da se ponovo privuku turisti, i pruži zadovoljavajuća usluga a ne da se ostvari profit i pokriju gubici – rekao je Seničić. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker