Evropska unija pooštrila mjere za ulazak građana iz zemalja koje nisu njene članice

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ambasadori EU složili su se na sastanku u Briselu sa novim ograničenjem za putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Britaniju

Evropska unija pooštrila je danas svoja pravila za putnike iz zemalja izvan bloka, precizirajući da će biti dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja sa vrlo malo slučajeva koronavirusa i gotovo nijednom od novih lakše prenosivih varijanti.

Ambasadori EU složili su se na sastanku u Briselu sa novim ograničenjem za putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Britaniju, rekao je diplomata EU agenciji Reuters.

Istovremeno, zemlje EU se podstiču da dozvole pristup bez ograničenja, poput obaveznog karantina, samo pod strogim uvjetima.

Nove mjere predviđaju da putnik može doći iz zemlje van EU samo ako u njoj nema više od 25 slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU.

Također, predviđa se brzo uvođenje ograničenja putovanja za putnike iz zemalja u kojima je otkrivena velika učestalost zaraznijih varijanti koronavirusa, navodi se u tekstu, prenosi Tanjug.

Sporazum zemalja EU, inače, odnosi se na manje važna putovanja i služi kao smjernica zemljama EU, koje imaju konačnu riječ. Tako su neke zemlje EU poput Njemačke uvele strožija ograničenja, dok je Belgija zabranila manje važna putovanja u zemlju ili iz nje do marta.

Prošlog četvrtka, Unija je skinula Japan sa liste zemalja iz kojih putnici mogu da posjete blok bez ograničenja.

Na spisku su sada Australija, Kina, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland, iako uključivanje Kine zavisi od toga da li ona dozvoljava ulazak putnicima iz EU.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Prijepoljac
Pouzdan član
Prijepoljac
1 godina ranije

Ima li neko da je prelazio granicu, kakva je situacija?

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker