Brod pun krava već mjesecima luta Mediteranom, niko ih neće

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U izvještaju veterinara zaključuje se da su životinje patile zbog dugog putovanja

Više od 850 krava koje su više mjeseci provele na brodu koji luta Mediteranom više nisu sposobne za prevoz i trebale bi biti ubijene, stoji u povjerljivom izvješću španskih veterinara, piše Guardian.

Krave su držane u onome što je aktivist za zaštitu životinja nazvao ‘uslovima kao iz pakla’ na brodu, koji je u četvrtak pristao u jugoistočnoj španskoj luci Cartagena nakon što se brodovlasnik dva mjeseca mučio da pronađe kupca za stoku.

Nekoliko je zemalja odbilo životinje zbog straha da imaju virus goveđeg modrog jezika. Virus koji se prenosi putem insekata uzrokuje hromost i krvarenje kod goveda, ali ne utječe na ljude.

U izvještaju veterinara zaključuje se da su životinje patile zbog dugog putovanja. Neke od njih nisu se osjećale dobro i nisu bile sposobne za prevoz izvan Europske unije, niti bi im trebalo dopustiti ulazak u EU. Eutanazija bi bila najbolje rješenje za njihovu dobrobit, kaže se u izvještaju.

Izvještaj ne navodi ima li doista stoka bolest plavog jezika.

“To se čak ni ne spominje, što je vrlo iznenađujuće”, rekao je Miquel Masramon, advokat koji zastupa brodovlasnika, kompaniju Talia Shipping Line. Brod je registriran u Libanonu, navodi VesselFinder.

“Moj je dojam da će sigurno nastaviti s klanjem i uništavanjem životinja i bit će nam teško to spriječiti”, rekao je.

Masramon je najavio da će tražiti povrat izuzetnih uzoraka krvi koje su španske veterinarske službe zaplijenile u četvrtak kako bi utvrdile “postoji li plavi jezik”.

Ministarstvo poljoprivrede nije odmah odgovorilo na Guardianov zahtjev za komentar. Ranije je u petak priopćilo da će donijeti odgovarajuće odluke nakon analize podataka iz inspekcije.

Prvobitno je brod napustio Cartagenu kako bi stoku dostavio u Tursku. No tamošnje su vlasti blokirale pošiljku i obustavile uvoz živih životinja iz Španije, bojeći se zaraze plavim jezikom.

To odbijanje pretvorilo je brod u međunarodnog prognanika. Nekoliko je zemalja brodu odbilo pristajanje čak i radi nadopunjavanja zaliha stočne hrane, prisiljavajući krave da po nekoliko dana gladuju i budu samo na vodi.

Krave vjerovatno imaju ozbiljne zdravstvene probleme nakon tog “paklenog” prevoza, rekla je aktivistica za prava životinja Silvia Barquero, direktorica nevladine organizacije Igualdad Animal.

“Što se dogodilo s otpadom koji su sve te životinje proizvodile dva mjeseca? Sigurni smo da su krave u neprihvatljivim sanitarnim uslovima”, rekao je Barquero za Reuters.

Stručnjaci ministarstva na brodu su izbrojali 864 žive životinje. Dvadeset i dvije krave uginule su tokom plovidbe, a dvije su lešine još uvijek na brodu. Ostaci ostalih sjeckani su i bacani u more tokom putovanja, navodi se u izvještaju.

Vlasništvo nad tom stokom je nejasno. Izvoznička kompanija World Trade tvrdi da za krave više nije odgovorna nakon što ih je prodala i ukrcala na brod.

Drugi brod ElBeik također je isplovio iz Španije u decembru s gotovo 1.800 krava. Trenutno je privezan u kiparskoj luci Famagusta.

Pogledajte video :

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex