Anketa: Dve trećine Nemaca nezadovoljno vladom i hoće stroži lokdaun

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Većina Nemaca je za stroži lokdaun i smatra da je pandemija pokazala da Nemačka ne ume da se snađe u krizi. Konzervativci CDU i CSU i dalje gube podršku, Zeleni jačaju. a najbolje šanse da bude kancelar ima Markus Zeder.

Konzervatvna Unija CDU i CSU ostaje na silaznoj liniji na kojoj se nalazi poslednjih sedmica: da su izbori za Bundestag već u nedelju, te stranke bi dobile 27 odsto glasova – šest procenata manje u odnosu na prethodni mesec, izveštava ARD Dojčlandtrend. To znači da je Unija pala na potpuno istu vrednost kao u martu prošle godine, kada je izbila pandemija korone.

Zeleni su dobili dva procenta i sada imaju 22 odsto. Kod SPD se nije ništa promenilo u odnosu na prethodni mesec – 16 procenata, AfD takođe nepromenjen – 11 procenata. FDP se poboljšao za dva procenta i sada ima 9 odsto. Levica je stabilna na 7 procenata.

Ko je dobar kandidat za kancelara?

Ko će voditi Uniju kao glavni kandidat za kanclera u predizbornoj kampanji za izbore u septembru? Građani kažu – Markus Zeder. Predsednik CSU i bavarski premijer trenutno ima naklonost 54 odsto ispitanika – tri odsto više nego prethodnog meseca. Među pristalicama Unije ga želi čak njih 79 odsto.

Armin Lašet trenutno ima znatno manju podršku. Predsedavajući CDU i premijer Severne Rajne-Vestfalije je samo za 19 odsto ispitanika dobar kandidat za kancelara stranaka Unije – to je tri odsto manje nego prethodnog meseca. Među pristalicam Unije za njega je 29 odsto ispitanika

Kod Zelenih je situacija mnogo nejasnija. Trenutno 30 odsto građana kaže da bi Robert Habek bio dobar kandidat Zelenih, a Analenu Berbok podržava 25 posto. Oboje su praktično ravnopravni među svojim sledbenicima u stranci (Habek: 61 posto, Berbok: 60 posto).

Raspoloženje u Nemačkoj se preokrenulo

Trenutno je samo trećina građana zadovoljna radom Savezne vlade (CDU,CSU i SPD), gotovo dve trećine je nezadovoljno. Pre tačno godinu dana, u aprilu 2020, vrednosti su bile obrnute – zadovoljstvo radom Savezne vlade naglo je poraslo nakon što je doneta odluka o prvom lokdaunu.

Pogled na upravljanje korona-krizom Savezne i pokrajinskih vlada koje se redovno sastaju i zajednički donose mere, pokazuje da su građani još kritičniji: trenutno je samo svaki peti Nemac zadovoljan (19 procenata). U decembru 2020. je još uvek većina građana bila zadovoljna. Do preokreta je došlo početkom januara: tada je 54 posto bilo nezadovoljno, a 46 posto zadovoljno. Od tada – nezadovoljvostvo raste.

Građani hoće stroži lokdaun

Dakle, jasna većina stanovništva kritikuje rad vlade – ali očigledno najviše zbog toga što želi bolju zaštitu.

Što se tiče restrikcija uvedenih zbog korone, 48 procenata građana kaže da one nisu dovoljno stroge. To je 16 procenata više nego sredinom marta i 28 odsto više nego početkom marta, dok 24 odsto smatra mere odgovarajućim, a isto toliko (24 odsto) kaže da mere idu predaleko.

Shodno tome, mnogi građani su otvoreni prema zahtevima lekara intenzivne nege da se društveni život na dve do tri nedelje znatno više zatvori, i da se tek onda vidi da li je moguće popuštanje.

Dobre dve trećine građana (67 procenata) podržava stroži lokdaun, dok je 30 procenata protiv.

Različiti razlozi za nezadovoljstvo

Odakle dolazi očigledno razočaranje Nemaca svojim vlastima?

Sporom vakcinacijom je nazadovoljno 83 odsto građana. Organizacijom škola i vrtića nezadovoljno je 74 odsto građana. A 72 odsto građana dalo je loše ocene za način na koji političari opravdavaju i objašnjavaju svoje odluke. Pomoć preduzećima i samozaposlenima takođe je naišla na kritike (65 procenata); 63 procenta smatra da je primena brzih testova i samotestova na koronu neadekvatna.

Očigledno da u opštem neazdovljstvu ulogu igra i to što ograničenja zbog korone traju duže nego što se očekivalo. Čak 63 procenta građana kaže da više ne znaju šta je trenutno dozvoljeno, a šta zabranjeno. A samo jedan odsto manje, i još uvek većina od 62 posto Nemaca – smatra da je pandemija pokazala da Nemačka ne ume da se snađe u krizi.

(DW)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker