+40,+45, A U PORTUGALU ČAK +47! Šta se to dešava sa klimom? Naš meteorolog otkriva tačan uzrok paklenih vrućina i kako je “Lucifer” korak po korak MATIRAO EVROPU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dok su u Srbiji i delu Evrope i dalje prosečne letnje temperature za jul, jezgro vrele vazdušne mase nad zapadnom i severozapadnom Evropom obara temperaturne rekorde.

Meteorolog Đorđe Đurić za “Blic” otkriva šta je uzrok toplotnog talasa na zapadu i severozapadu Evrope i šta je uzrok tome da je u Engleskoj, ali i u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu po prvi put izmereno 40°C.

– Vrela vazdušna masa je prethodne sedmice stigla ponovo sa severa Afrike do Španije i Portugalije, pa se danima nad Pirinejskim poluostrvom nalazilo jezgro ove vrele vazdušne mase, uz temperature od preko 45°C, a u Portugaliji je izmerena najviša ikada temperatura za jul od čak 47°C. U Anduri je izmeren rekord od 39°C , za nadmorsku visinu od 850 metara, dok je u delovima Pirineja na 1100 metara temperatura dostigla 41°C – kaže Đurić i dodaje da je u Madridu, koji se nalazi na oko 650 metara nadmorske visine, mereno čak 42°C.

Ove vrlo visoke temperature bile su praćene šumskim požarima, u kojima je izgorelo više desetina hiljada hektara šuma.

Potom se zbog prisustva visinskog ciklona iznad Atlantika zapadno od Portugalije, ova vrela vazdušna masa uputila u prednjem delu ovog ciklona dalje na sever, tj. ka zapadu Evrope, pa su temperature i na zapadu Francuske dostigle 42°C, čak i na atlantskoj obali, dok je prosek maksimalnih temperatura za jul od 22 do 25°C.

Napomenuti visinski ciklon počeo je da se premešta preko Biskajskog zaliva dalje prema Britanskim ostrvima nedaleko od francuske atlantske obale, pa je vrela vazdušna masa početkom ove sedmice zahvatila i Britanska ostrva, pa su tako juče u Škotskoj i u Irskoj oboreni rekordi.

– Temperatura u Dablinu po prvi put je dostiga 33°C, dok je prosek za jul oko 20°C, dok je u Škotskoj temperatura dostigla 32°C. Nakon vrele i nikad toplije noći, Engleska je danas po prvi put u istoriji, otkad se vrše merenja, izmerila 40°C. Na širem području Londona temperatura je prešla 40°C, a dosadašnji rekord za Ujedinjeni Kraljevstvo bio je 39°C iz 2019. godine – kaže Đurić.

Rekord je oboren i u Brestu na obali severozapadne Francuske gde je izmereno 40°C, dok je dosadašni rekord bio malo viši od 35°C. Dakle, nisu više problem ni obaranja temperaturnih rekorda, već za koliko stepeni više su oni nadmašeni.

I dok se danas jezgro vrele vazdušne mase nalazi iznad severa Francuske, Engleske i zapada Belgije, visinski ciklon je u svom zadnjem delu u sklopu hladnog fronta doneo osveženje sa Atlantika jugozapadnoj Evropi od Portugalije i Španije do juga i zapada Francuske, pa su temperature opale na vrednosti oko 30°C.

Vrelo je i širom centralne Evrope, a temperature u Nemačkoj i u oblasti Alpa prelaze čak 37°C, dok u višim delovima Alpa dolazi do naglih otapanja glečera.

U toku srede visinski ciklon nastaviće put sa Atlantika preko Engleske dalje na istok, pa će u sklopu hladnog fronta doneti svežiji vazduh sa Atlantika zapadnoj Evropi i Britanskim ostrvima, pa se nakon današnjih 40°C, u Parizu i u Londonu u sredu očekuje oko 27°C. Istovremeno, vrela vazdušna masa će ispred ciklona sada se izmestiti iznad centralne Evrope, pa su u sredu u Nemačkoj očekuju temperature od 40°C, a potom će hladni front pred kraj dana sa Atlantika doneti osveženje, ali i veoma jake grmljavinske oluje.

-Nakon veoma ugodnih i prijatnih letnjih temperatura, narednih dana toplotni talas zahvatiće i Srbiju, ali u nešto blažem obliku nego zapad Evrope, tako da se i pored veoma visokih temperatura, ne očekuju obaranja temperaturnih rekorda – kaže Đurić.

“Lucifer”, kako nazivaju ovaj toplotni talas, prema najavama meteorologa, u Srbiji počinje danas i trajaće do 28. jula. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.