U Pančevu se podiže nova džamija: Imaće 200 kvadrata, a nalazi se na mestu stare molitvene kuće

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Arhitektonskih obeležja džamije neće biti

 gjkjzjkztjjz

{module Oglas 1 – 2020}

Pančevo krasi pravoslavna crkva sa dva tornja, čuvena je i katolička, postoji i jedna stara protestantska, ali, u ovom gradu podiže se i džamija. Zapravo, reč je o potpunoj rekonstrukciji jedne kuće koja je već služila da u njoj i islamski vernici, kojih u Pančevu ima oko 500, mogu da obavljaju molitvu i slušaju učenja o veri.

Postojeću džamiju, odnosno kuću, koja se pri popravci urušila, obnavlja Vakufska direkcija Rijaseta Islamske zajednice Srbije (zadužbinar). Njihov direktor Musa Abu Sabiah objasnio je za “Telegraf” o kakvom se objektu radi.

– Kuća se nalazi praktično u starom centru grada na adresi Lava Tolstoja 19. Molitveni prostor će biti oko 200 kvadrata, minareta nije ni bilo ranije tako da ga neće biti ni sad, to je klasična gradnja bez ikakvih obeležja. Stari – novi objekat će značiti vernicima da mogu da obave svoju molitvu, da se edukuju u vezi svoje vere, da znaju svoja prava i da poštuju svoje obaveze kao vernici – kazao je Abu Sabiah.

{module Oglas 0 – 2020}

On nam je objasnio i kako je došlo do toga da danas mora da se gradi potpuno novi objekat.

– Džamija u Pančevu je bila stara kuća koja je kupljena 2008. godine i bila je u dosta lošem stanju. U martu mesecu je dobijena dozvola za rekonstrukciju krova koji je bio dosta trošan. S početkom radova urušila se cela kuća, tako da smo čekali do kraja septembra tekuće godine za dobijanje dozvole za obnovu i proširenje te kuće – rekao je Abu Sabiah.

On je objasnio da je veoma važno ne samo za muslimane, već i celo naše društvo, da vernici na jednom mestu, pod krovom ne samo džamije-Medrese, već i organizacije, mogu da obavljaju molitvu i da se uče veri.

– Tako imamo uvid i kontrolu ko ih edukuje o islamu, da znamo ko je zainteresovan za edukaciju, da suzbijemo edukaciju po kućama bez kontrole, jer to se radi u tim prostorijama pod kontrolom Islamske zajednice-Vakufske direkcije koja je deo Rijaseta Islamske zajednice. Sve to se radi uz usku saradnju sa kancelarijom za vere odnosno Ministrastvom pravde Srbije – istakao je direktor.

(Telegraf.rs)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker