Zukorlić o migrantima – Oni žele da idu na Zapad i treba ih pustiti, ljudsko pravo je da čovjek živi gdje hoće

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Gost emisije “Globalno” na BN televiziji bio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja, Muamer Zukorlić. U emisiji između ostalog razgovarali o migrantskoj krizi.  Generalno svijet a posebno naša regija ulazi u prekomponovanje neizvjesnosti i u tom kontekstu treba posmatrati migrantsku krizu, kaže akademik Zukorlić, dodaje da očekuje da će cijeli proces potrajati, te da određene dogovorima to samo privremeno odgoditi.

migranti

{module Oglas 2019 – U članku 1}

“Ja to ne vidim kao problem od koga se treba da se strahuje, to je problem za te ljude, gladne, bose i žedne a to je za mene moralno-humanitarni problem. Pitanje odnosa prema tim ljudima je nešto što može sada da se posmatra kao problem i da proizvede nove probleme. Ti ljudi žele da idu na Zapad i njih treba pustiti da idu na Zapad. Sa moralne tačke gledišta njih niko nema pravo da sprečava zato što smo svi mi od nekada neki doseljenici a samo je pitanje da li smo to i koliko smo to zaboravili. Dakle, to je jedini problem i nije teško polemisati sa moralne tačke gledišta zato što u politici i u upravljanju državama i određenim sistemima, to moralno je zadnje što se pominje. Ja govorim o svome stavu i o tome možemo razgovarati jer definitivno pokušaj da se to fizički spriječi je veliki problem a još veći je problem ukoliko imamo situaciju da se migranti uzimaju kao sredstvo određenih političkih ciljeva i obračuna. To je problem i u pogledu sprečavanja i u pogledu odlučivanja da li ćemo sada da propustimo veći talas ili ne”.

Zurkolić dodaje da ne postoji kroz historiju ne postoji primjer da su migracije silom zaustavljene.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

“Kada sve to uzmete u obzir, to je kao da po svaku cijenu pokušavate zadržati i praviti jezero na vrh sela, a da ne bude nigdje vlage. To je vrlo teško. Ja mislim da će to, prosto, samo akumulaciju pritiska nagomila. Svijet se održava na migracijama. Migracije su i sa pravne tačke gledišta ljudsko pravo. Ljudsko pravo je da čovjek živi gdje hoće. Sa druge strane, kretanje je jedan od načina života. Posmatrajte 5000 ljudske historije i sva osvježenja su se dešavala kroz kretanje. To je nešto prosto neminovno. Istina, političari nisu spremni da to shvate. Nisam čak siguran ni da su previše dobro namjerni već da svoje zemlje koriste kao političko sredstvo da bi se namakli neki poeni”.

Naglašava da je u prirodi sebičnosti da ljudima smeta svako sa strane.

“To su primitivizmi i to je niži nivo ljudskosti. Ako govorimo na visoko intelektualno razini ili na političkoj onda ne možemo biti taoci toga. Sa druge strane, ja ne mislim da se u Srbiji nešto posebno promijenilo. Ponašanje u Srbiji će odrediti vlast. To je kao u kući kada dijete pravi problem i ne slaže se, ali kada domaćin odluči tako će i biti. Prema tome država je odlučila da bude korektna prema migrantima. Samo ako država promjeni politiku, to će biti drugačije. Meni se ne sviđaju narodne patrole apsolutno”.

Nema potrebe da se osjećamo kao potencijalna žrtva, jer sistem postoji kao i zakon a humanost i red su ključni, naglašava Zukorlić.

“U svakom slučaju, mislim da državi Srbiji ne trebaju nikakve narodne patrole, jer ona ima svoj kapacitet i pravni i sudski i policijski kao i svaki drugi. Srbija treba da štiti sve ljude u svojoj zemlji, i njene građane i njene migrante. Naravno, sve se to mora odvijati u duhu zakona, izuzetak ne smije biti pravilo. Ne smijemo dozvoliti da ako se desio neki izuzetak nasilja nekog migranta, ne možemo od toga praviti sliku. Ono što čujem od određenih političkih stranaka, da se nešto mijenja, to mi je zaista ogavno i da se na tome pokušavaju praviti politički programi i regrutirati javnost jer je to sada osjetljivo pitanje”.

Pogledajte video :

{module Oglas 2019 – U članku 0}

https://www.youtube.com/watch?v=WXCU_08LY-E

Izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.