Vučić: SPS u vladi u izmenjenom formatu, Šapiću jedno ministarstvo! Novi izbori najkasnije 3. aprila 2022.

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Drugačija su bila mišljenja u SNS oko toga kako treba formirati novu vladu, kaže predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić nakon završenog sastanka Predsedništva naprednjaka.

qwdqwdqwdqw

{module Oglas 1 – 2020}

– Mi smo danas definisali šest osnovnih ciljeva. Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, najkasnije parlamentarni izbori, zajedno sa predsedničkim, biće održani 3. aprila 2022. godine. To je tačka 1 – rekao je Vučić.

Kako je naveo, među tačkama su i borba za zdravlje, borba protiv korona virusa.

Drugi, kako kaže, najvažniji zadatak je borba za interese našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

– Ta borba je teška, nju vodimo osam godina, i za nju neću da okrivim samo prethodnu vlast, jer taj problem traje, a 2008. godine je kulminirala – kaže Vučić, istakavši da nam je za to potrebno jedinstvo našeg naroda.

Treća tačka je, prema Vučićevim rečima, borba protiv mafije i organizovanog kriminala.

– Svi naši rezultati su dobri, ali poslednjih meseci se rat klanova koji nisu iz Srbije prelio se na naše ulice. Pomislili su da mogu da rade šta hoće – kaže Vučić, i ističe da će SNS to preporučiti predsednici Vlade Srbije.

{module Oglas 0 – 2020}

Tačka 5 su ubrzane reforme, posebno rešavanje vladavine prava u okviru evointegracija, i u skladu sa tim ćemo imati novo ministarstvo za ljudska prava.

Kao šesti cilj, Srbija će nastaviti ekonomski da snaži, da ima ras preko 6 odsto sledeće godine.

– Ovo je strahovito visok cilj, i to je cilj za naredne dve godine, da zbirno moramo da budemo prvi u Evropi. To znači da nastavljamo sa svim projektima,, izgradnjom autoputeva, bolnica, mnogo toga moramo da uradimo, da dalje snažimo vojsku i policiju – istakao je Vučić.

Koalicioni partneri SPS i SPAS

Predsednik Srbije rekao je i da SNS sama ima većinu da formira vlast. Kako kaže, pored Ane Brnabić, i sam je učestvovao u razgovorima sa onima koji su prešli izborni cenzus.

– Imali smo drugačija viđenja kako bi trebalo da bude u budućnosti. Više sam ja prihvatio Dačićeve predloge, nego on moje, i hteli smo da pokažemo da je briga o Srbiji veća od stranačkih interesa – istakao je Vučić.

Naveo je da SNS poštuje snagu socijalista, i da se mora pokazati i ljudskosti.

– Nastavljamo da radimo sa njima u nešto izmenjenom formatu – rekao je Vučić.

Naveo je i da će doskorašnji šef diplomatije Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

Kako je kazao, imao je priliku i da bolje upozna lidera SPAS-a Aleksandra Šapića.

– Čovek je tražio da razgovaramo o budućnosti Srbije. Smatram da je Ana napravila nenamernu grešku, oko prijave za stanove za službe bezbednosti. Da bismo izbegli manipulavije, rekli smo da se prijave prvih 1.000. Tu stambenu izgradnju ćemo morati da povećamo deset puta. To je recimo bilo nešto o čemu smo pričali – rekao je Vučić.

Kaže da mu je govorio o još nekim stvarima, i da su se lako dogovorili da rade zajednički.

{module Oglas 2 – 2020}

– Imaće jednog ministra u vladi, iako je rekoa da je spreman da podržava politiku – istakao je Vučić.

Govoreći o mandatu nove vlade koji je oročen do aprila 2022. godine, Vučić kaže da će ovo biti “reformska vlada za teško vreme”.

– Zato je ograničenog trajanja, da se niko ne bi opustio. Ovo je “štih proba” za ono što dolazi – rekao je Vučić.

Kako je najavio, buduća premijerka Srbije će svoj ekspoze predstaviti sledeće nedelje, tačnije u sredu.

Precizirao je da će do četvrtka biti formirani svi odbori u Narodnoj skupštini, u petak će poslanička grupa podneti predlog zakona o ministarstvima, preko vikenda će se to razmatrati, u ponedeljak će predlozi biti izglasani, a ekspoze mandatarke planiran je za sredu.

Takođe, najavio je da će nova vlada imati dva ili tri nova ministarstva, kao i da će u vladi “biti značajno prisutni predstavnici nacionalnih manjina na mestima državnih sekretara i na direktorskim mesta javnih preduzeća”.

– To moraju da budu stručni ljudi, jer državna preduzeća nisu partijska jasla – naveo je on.

Istakao je i da će Dačić, kao iskusan političar, na dobro rukovoditi razgovorima sa različitim grupama poput onih koji se “protive vakcinaciji, ne veruju u koronu, i iskazuju mržnju prema migrantima”.

U nedelju komplaten sastav nove vlade Srbije

Govoreći o sastavu nove vlade, predsednik Srbije i SNS je rekao da će u nedelju biti održana još jedna sednica Predsedništva SNS, kada će se znati tačko kako će izgledati nova vlada Srbije.

– Imamo dve, tri nedoumice, ali će se u nedelju znati sve – istakao je Vučić, uz opasku da će u njoj biti i vanstranačke i ličnosti iz drugih stranak, kao i da će to biti “dobra vlada“”.

Upitan da li je ministar policije Nebojša Stefanović “jedna od nedoumica”, Vučić kaže da je ministarstvo na čijem je on čelu postiglo odlične rezultate u prethodnom periodu.

Kako je istakao, Stefanović će “raditi važan posao u sektoru bezbednosti”.

“Pokazaćemo da je država jača”

Kako je istakao, “svima koji misle da su jači od države, pokazaćemo da je država jača.”

Tražim od ljudi da se ne prave da su gluvi, kada govore o tome da neko dolazi da ih reketira.

– Ko ste vi, bando jedna mafijaška da nekoga reketireate, da ste jači od države? – kaže Vučić.

Navodi, on neće odustati “ni za živu glavu”.

– Imam pravo kao predsednik republike da ganjam vladu da ih (mafiju)udarimo maljem u glavu – rekao je Vučić.

Dve tačke dnevnog reda

Danas je SNS održala sednicu Predsedništva sa dve tačke dnevnog reda, kaže on.

Jedna od njih je, kako kaže, bila obeležavanje 12 godina postojanja SNS, o čemu će biti više reči sutra, dok je druga bila izbor državnih organa Srbije i izbor novih organa Srbije.

– Za nas kao stranku bilo je važno da razmišljamo o tome koje programe kandidujemo i šta možemo da uradimo za građane. Dobili smo veliku podršku naroda, i da su danas izbori ona bi bila još veća – rekao je Vučić.

Kako je kazao, ono na šta je ukazivao, jeste da uz veliku podršku i poverenje koje dobijete, postoje uvek ali…

– Bilo je važno da odmah posle izbora pokažemo da smo spremni da se menjamo, promenili smo 52 odsto gradonačelnika i predsednika opštine, i time smo pokazali da smo spremni da sebe kritikujemo – istakao je Vučić.

Sastanak trajao duže od sat vremena

Sastanak Predsedništva SNS počeo je danas oko 17 sati, i trajao je gotovo sat i po vremena. Na njemu je bilo reči o budućnoj vladi Srbije, koalicionim partnerima, kao i novim ministrima.

Predsednik Srbije se ranije danas sastatao sa liderom SPS i dugogodišnjim koalicionim partnerom Ivicom Dačićem, a potom i sa liderom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem, što je protumačeno kao signal da će se obe stranke biti deo vladajuće većine.

Dačić i Šapić razgovarali su pre toga sa mandatarkom za sastav nove vlade Anom Brnabić.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex