Vučić: Ponuđen nam je ulazak u EU u zamjenu za Kosovo, nećemo pristati

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom obraćanja naciji govorio o trenutnoj geopolitičkoj situaciji i onome što očekuje da se u narednome periodu dogodi, a posebno se osvrnuo na odnose sa Kosovom.

Početak današnjeg obraćanja javnosti, srbijanski predsjednik započeo je isticanjem činjenice da je evropska sigurnosna arhitektura trenutno ugrožena te da se pitanje Ukrajine želi riješiti prijemom Kosova u članstvo Ujedinjenih nacija.

“Što se tiče Kosova, posebna karakteristika svih političkih stabilnosti je trenutna geopolitička okolnost. Naša pozicija postaje sve komplikovanija zato što, kako smo to predvidjeli prije osam mjeseci, zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle riješe problem Kosova ulaskom Kosova u UN jer tako misle da rješavaju unutar evropske probleme a drugi razlog je, bez ikakve sumnje, da oduzmu argument Kosova iz ruku Vladimira Putina koji mogu da se pozovu na taj presedan”, obavijstio je javnost Vučić.

Istakao je da to konkretno znači da je tačno sve ono što je proteklih osam mjeseci najavljivao da će predstavljati politički pritisak EU koji za cilj ima da Vlada Srbije odluči priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

“Kada sam rekao da se mijenja arhitektura razgovora, demantovali su me iz EU. Suštinski se mijenja jer mi danas imamo na stolu prijedlog Njemačke i Francuske. Ne možete da bacite kroz prozor prijedlog koji dolazi od dvije najveće zemlje, a da li možemo da prihvatimo, također nisam siguran.

Reći cu vam šta su naše crvene linije. Dva su kolosijeka. Jedan je taj koji ne mijenja arhitetkturu, a odnosi se na sve moguće albanske zahtjeve. Naša njaveća greška je bila ta što smo prihvatili da EU poćne da rukovodi procesom rješavanja statusa Kosova. Bez obzira na potpisan Briselski sporazum, mi još uvijek nismo uspjeli da stavimo na dnevni red status srpskih opština”, istakao je Vučić.

Naglasio je kako predsjednica Kosova prihvata samo da potencijalna organizacija srpskih opština u toj državi funkcionira kao nevladina organizacija.

“Što se tiče samog papira, ne mogu da ulazim u detalje jer nije javan. Suština je u tome da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije, uključujući u UN. Srbija bi dobila brzi ulazak u EU i vjerovatno značajnu ekonomsku korist. Ono što je stav Republike Srbije, je da je za nas i zbog Ustava, ali ne samo zbog njega neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN-a i to će nositi posljedice. Cijela ideja se zasniva na tome, da bez našeg priznanja, ne bismo bili na to natjerani, samo bi bilo važno da se ne bunimo, da damo jasan signal svima da smo saglasni sa tim da Kosovo bude članica EU”, kazao je.

Smatra da su problemi na Kosovu specifični u smislu provokacija policijskih jedinica te psihološkog pritiska na srpsko stanovništvo.

“Amerikanci povećavaju svoje prisustvo na Kosovo. Dolaze dodatno da zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. To je trebao biti jasan signal nama da ne sanjamo o poštovanju Povelje UN-a i odluka UN-a. Poruku smo razumjeli i da međunarodno pravo je odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile, veće i jače. Nama ne preostaje ništa drugo već da se pozivamo na međunarodno javno pravo”, rekao je Vučić.

Mišljenja je da je pozicija srpskog naroda na Kosovu veoma loša.

“Zbog svih aktivnosti koje Pristina poduzima sa zemljama Kvinte za ulazak u međunarodne institucije. Ono što nas čeka, a oni će da nas obmanjuju Putinom, to je jedan širi plan, trebalo je 19. oktobra ili 2. i 3. novembra da se održi sastanak Biroa ministara EU. Očekujete da se pripremi ulazak Kosova u Vijeće Evrope. Oni čekaju da iz Biroa ministara izađe mađarski, a uđe litvanski član. Ući će u proceduru koja traje dugo. Izvršio se dodatan pritisak na Srbiju i putem Interpola. Mogu da nam uzmu sve, mi ćemo da se borimo, politički, pravno, da čuvamo svoju zemlju i granice, izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovome trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, dok sam predsjednik, za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvo u UN-u.ć

Najavio je ulaganje još stotine miliona eura u razvoj vojske Srbije te istakao da je potpisao naredbu da 20 posto svega što se proizvede u namjenskoj industriji mora biti ponuđeno na korištenje nacionalnoj vojsci.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bos@Kos
Bos@Kos
3 mjeseci ranije

Tek ćeš ti da puziš.I ti i tvoja Srbija.

Naomi Samuel
Naomi Samuel
3 mjeseci ranije

Bok prijatelji, ja sam Naomi Samuel, nova sam ovdje, ne znam kako stvari ovdje funkcioniraju, ali ovdje sam pročitala dobre komentare i dodat ću malo iz svog života jer će mnogima biti od koristi mi ovdje, u potrazi za odgovorima i odnosima za rješavanje problema. Bila sam četiri godine u vezi sa Samulom, on je prekinuo sa mnom, učinila sam sve da ga vratim, ali sve je bilo uzalud, toliko sam ga željela zbog ljubavi koju gajim prema svom mužu, pitala sam ga o svemu sam obećao, ali on je odbio. Objasnila sam problem svog odnosa s kolegicom na poslu i ona mi je predložila da se radije obratim ljubavniku koji bi mi mogao pomoći da napravim ljubavnu čaroliju da vratim muškarca kući, ali ja sam žena koja nikad nije vjerovala u magiju, imala sam nema izbora , probala sam, kontaktirala sam vrača i rekao mi je da nema problema da će sve biti u redu u roku od tri dana, moj bivši će mi se vratiti u roku od tri dana, dr alaba je bacio urok i svaka druga amajlija u njegovom do hrama u moje ime usred noći. Začudo, drugi dan je bilo oko podneva. 16.00 Zvali su me sa nepoznatog broja, nazvao me bivši muž, bila sam toliko iznenađena da sam se javila na telefon, vidjela da je to moj muž, dugo smo razgovarali i sve što je rekao je da mu je žao. . jer je sve bilo krivo, rekao je da želi da mu se vratim da me voli još više. Bila sam tako sretna i otišla sam kod njega, kako smo počeli sretno živjeti zajedno i dan danas. Od tada sam obećao da ću podijeliti svoje dobre vijesti s ljubavnim igrama koje rade savršeno bez ikakvih nuspojava. Imam čvrstu namjeru da netko za koga znam da ima problema u vezi može pomoći takvoj osobi upućujući mu jedinu pravu i moćnu provjeru pravopisa koja mi je pomogla riješiti problem u braku. email:drapata4@gmail.com možete mu poslati email ako vam je potrebna pomoć u vašoj vezi možete ga kontaktirati na WhatsApp i Viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744

Buba
Buba
3 mjeseci ranije

Proklinjat ce tvoj narod tebe, tvoje ucitelje i tvoje ratne heroje.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker