Vučić: Nijemci govore građanima da kupuju džempere i da se kupaju jednom u tri dana

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Jučerašnje obraćanje javnosti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić podijelio je u 10 tačaka te predstavio odgovore vlade na trenutne probleme sa kojima se Srbija suočava u kontekstu kriza koje pogađaju evropski kontinent.

Vučić je u obraćanju javnosti istakao kako trenutno svijet prisustvuje velikome sukobu kojega neki čak nazivaju i trećim svjetskim ratom.

Kada su u pitanju regionalni odnosi, Vučić je istakao da otkada je na vlasti Albin Kurti zabilježen je povećan broj nacionalnih incidenata, ukupno 128 tokom 2021. godine, na što kaže, niko ne reaguje. Srbija je kaže, suočena sa neprimjerenim pritiscima kao i ocjenama onoga što se događa na Kosovu.

Srbijanski predsjednik mišljenja je kako je situacija Srbije promijenjena na lošije nakon izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je postavio pitanje Kosova na način koji trenutno odgovara Rusiji.

“Naš odgovor bit će ozbiljan, odgovoran i veoma snažan”, poručio je čelnicima Kosova Aleksandar Vučić, nazivajući Kosovo “čedom Zapada”.

Situacija sa energentima, bila je treća tačka obraćanja Vučića.

“Suočavamo se sa velikom krizom u EU i svijetu. Mađarski premijer Viktor Orban je samo povlačenje uvoza ruske nafte nazvao bacanjem atomske bombe po značaju koji će to da izazove”, istakao je Vučić.

Kaže kako Srbija ima određene količine nafte na svom teritoriju, oko 800.000 tona na godišnjem nivou nad kojima eksploataciona prava pripadaju Srbiji kao većinskom vlasniku Gazproma u toj državi.

Tražio je od predstavnika ruske kompanije da spuste cijene naftnih derivata, dizela i benzina.

“Zamolio sam ih jer 20 posto nafte koju koriste dolazi iz Srbije da bi bilo fer da ta cijena i veleprodajno i maloprodajno bude niža”, istakao je Vučić.

Srbija je izgubila 36 miliona eura u martu odustajući od akciza. Ova država ima rezerve nafte i u vojnim i u robnim rezervama.

Opskrba gasom

Srbijanski predsjednik kazao je kako je njegova država u potpunosti ovisna o ruskom gasu, te kako će u toj poziciji ostati još najmanje 2 godine zbog čega on aktivno pregovara sa Gazpromom.

“Spremni smo na diverzifikaciju. Moramo da obezbijedimo gas za preduzeća i naša domaćinstva”, kazao je Vučić.

Istakao je kako je kuknjava građanima omiljeni sport te da se živi mnogo bogatije.

Električna energija

Vučić ističe kako su iz EU tražili da Srbija prekine sa opskrbom ugljem a da zapravo Srbija ne proizvodi dovoljno te vrste energenata. Srbijanci imaju nisku cijenu električne enrgije, ali se u budućnosti treba okrenuti modularnoj nukleranoj energiji.

“Najveći dugoročni problem je kopanje uglja, moramo da radimo reverzibilne elektrane, hidroelektrane da bismo uopšte mogli da primamo obnovljive izvore energije”, kazao je Vučić.

U EU, kompanija Volkswagen je povećala korištenje uglja za proizvodnju a Francuska koristi snagu svih svojih nuklearnih elektrana.

“Vjerujemo da ćemo imati mjesece kada uopšte nećemo uvoziti električnu energiju. Skupo će cijelu Evropu i Srbiju koštati sve ovo što se zbiva. Ovo za nas postaje nemoguća misija. Kada Nijemci kažu da pozivaju svoje građane da se kupaju jedanput u tri dana ili da kupuju džempere i jorgane, to ne govore neozbiljni ljudi”, istakao je Vučić.

Dodao je kako na takve korake građane pozivaju ozbiljni političari te pozvao da stanovnici Srbije shvate ozbiljnost situacije kao i da će čak uz sve poduzete korake koje je vlada napravila, u narednom periodu biti velikih problema u državi.(Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
6 mjeseci ranije

A Srbi se, kao kupaju često, hahaha, jednom mesečno njih 80%.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
6 mjeseci ranije

E moj “tintu”, a ti da znaš, ali ne znaš, da je muslimanima vera propisala da budu čisti i okupani, ti nebi lupetao, jer klanjati se Allahu ne smeš prljav, a i ti znaš da su kupanje na ovim prostorima doneli Turci, prije njih se ovde za to nije ni znalo, otud i izgradnja javnih kupatila da bi se ovdašnje stanovništvo počelo navikavati na higijenu i čistoću, a ti govoriš da više smrde u Pazaru,…….nego u Kraljevu, …….itd. a mi se svakodnevno susrećemo tako da znamo da pored tebe 10 metara čovek ne može disati od smrada, dal od prljavštine, dal od luka, il od brlje koju konzumiraš.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker