Vučić nije optimističan da će Srbija uspjeti u UN-u spriječiti usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je obraćajući se na vanrednoj sjednici Vlade Srbije govorio o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a koju Bosna i Hercegovina namjerava uputiti ka Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Ako je suditi po onome što je kazao, nije optimističan da će Srbija uspjeti izlobirati da većina država bude protiv rezolucije.

“Može se desiti, ako budemo imali bilo kakvih šansi da promijenimo rezultat u UN-u vezano za rezoluciju, da već 21. aprila odem tamo (u New York, gdje je UN-ovo sjedište), pa da razgovaramo sa što više država članica”, izjavio je.

Smatra da je rezolucija “toliko nefer” zbog toga što postoji opća rezolucija o genocidu. Pozvao je srbijansku vladu na maksimalan vanjskopolitički angažman.

“Ne postoji akt da je Njemačka počinila genocide u Drugom svjetskom ratu. Sve je jasno. Tražim od vas da se angažujete na vanjskopolitičkom planu što je više moguće”, poručio je.

Napomenuo je da će biti potrebne dvije trećine glasova da se rezolucija usvoji, što je više od 130 država. Očekuje da će glasanje o rezoluciji biti između 25. i 30. aprila.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex