Vučić najavio hitnu sjednicu – Zašto su im Bugari unijeli toliki strah

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sve oči su sada uprte u Bugarsku, nakon što su tamošnje vlasti objavile da neće obnavljati ugovor sa Gaspromom o snabdevanju prirodim gasom, već će razmotriti alternativne isporuke i budući ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbegla nedostatak ovog energenta. Ova odluka bugarske Vlade neminovno se tiče i naše zemlje, i našeg snabdevanja gasom koji nam stiže kroz “Turski tok”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 12 časova sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Kako kaže naš izvor iz vrha vlasti na stolu će biti i teme o pretnji sankcijama Srbiji i odnosa prema NIS-u i nabavci nafte za srpsko tržište ali i o snabdevanju osnovnim životnim namirnicama u Evropi.

Bugari uneli strah

– U ovoj situaciji nema šanse da se razgovara sa Gaspromom. Razgovarali smo i sa Grčkom i sa Turskom da iskoristimo postojeću infrastrukturu za snabdevanje LNG-om i povećamo isporuke iz Azerbejdžana, sa kojim zemlja ima ugovor. Vlada se nada da će zajednički mehanizam Evropske unije o snabdevanju funkcionisati do kraja leta, što će omogućiti ovom bloku da pregovara po boljim cenama – rekao je rekao je zamenik premijera Bugarske Asen Vasiljev.

Dodatnu pometnju jutros je unela i informacija da će ove nedelje biti održan niz sastanaka između vlada EU i SAD sa ciljem da se pojača odgovor Zapada prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu, pri čemu će EU razmotriti zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Kako je odgovarajući na pitanja novinara prokomentarisao predsednik Aleksandar Vučić, on nije siguran da je prekid uvoza gasa lako sprovesti, jer gasa iz Kaspijskog mora nema dovoljno. Predsednik je tom prilikom najavio da će Srbija razgovarati sa Gaspromom oko novog ugovora.

– Mi kažemo da hoćemo ruski gas iz Turskog toka, i za to plaćamo tranzitnu taksu. To što oni (Bugari) hoće je njihova stvar, istakao je predsednik.

On je juče poručio i da iako dolaze letnji meseci, i manja potrošnja energenata, od 01. maja treba da počne priprema za iduću zimu.

– Vidite Nemce, već se spremaju. Od 1. maja treda i mi da se spremimo, čeka nas teška zima, naglasio je Vučić.

“Pusti snovi”

Govoreći o vesti da Bugarska odustaje od ruskog gasa i Gasproma, direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović izjavio je da se radi smo o pustim snovima.

On je ukazao na to da je i dalje nejasno kojim bi se gasom Bugarska snabdevala, ukoliko to nije ruski dodajući da čitava situacija ukazuje da je sve to rezultat političkih pritisaka.

– Ne može Bugarska da obustavi snabdevanje jer bi i sama ostala bez gasa. Radi se o političkoj izjavi i pritisku na nju da se priključi sankcijama, objasnio je.

Bajatović je dodao da Evropa troši 600 milijardi kubika gasa.

– Od toga je nešto sopstvena proizvodnja, a 109 milijardi je iz Norveške dok je 200 milijardi kubika iz Rusije. Kanada i Amerika, čak i da imaju brodove za transport, mogli bi da odbace do 100 milijardi kubika. Ali sa rastom potrošnje koja se očekuje da dostigne 700 milijardi, to je nedovoljno, kazao je Bajatović.

– Sada kroz Ukrajinu gas ide maksimalno. To je biznis razvijenog Zapada, dodao je.

Alternative

Stručnjak za eneregtiku Miloš Zdravković kaže za Euronews Srbija da Bugarima ne bi bilo prvi put da sabotiraju ruske projekte u Evropi i ističe da to što Bugarska neće direktno da pregovara sa Rusima o novom gasnom ugovoru ne bi trebalo da ima posledice po Srbiju.

– Bugari imaju oko 70 miliona dolara godišnje tranzitnih taksi i teško da taj novac mogu da nadoknade iz nekog drugog izvora, ali se ovde ni ne postavlja pitanje protoka gasa za ostale zemlje. Svaka država za sebe pravi aranžmane, a Mađarska ima najbolje dugoročne ugovore i ona je u najpovoljnijoj energetskoj poziciji. Mi možemo poput njih da sklopimo novi ugovor. Jedino može da nas omete ako uvedemo sankcije Rusiji, jer u tom slučaju ne možemo očekivati da nam izađe u susret oko cene, smatra Zdravković.

Stručnjak za energetiku napominje da Bugarska, da bi izbegla pregovore sa “Gaspromom”, može da se snabdeva preko Ukrajine, odnosno da gas iz Ukrajine ide preko Moldavije, Rumunije u Bugarsku, a druga varijanta je da ide reverzibilni gas Turskim tokom u suprotnom smeru, preko Mađarske i Srbije ka njima, piše Euronews.

– Mogu negde u Centralnoj Evropi da kupuju gas, ali je to za njih mnogo skuplje i taj gas koji bi kupovali, odnosno način na koji bi ga kupovali im se ne isplati. Za njih je najpovoljnije, kao do sada, da ga kupuju direktno od “Gasproma”, smatra Zdravković.

Gas kroz Ukrajinu teče neometano

Gasprom” je saopštio danas da nastavlja da snabdeva Evropu gasom preko teritorije Ukrajine, u skladu sa zahtevima evropskih potrošača. Kako je preneo Rojters, danas je isporučeno 106,6 miliona kubnih metara gasa.

Kompanija je saopštila da zahtevi za isporuku na današnji dan iznose 106,6 miliona kubnih metara, prenosi agencija Rojters.

Od početka marta Gasprom je, kako piše portal “Energija Balkana”,povećao isporuke gasa u devet evropskih zemalja. Hrvatska je povećala narudžbinu za 111 odsto, Poljska za 72 a Bugarska za 24 odsto.

Energetsko premrežavanje

Rat u Ukrajini je primorao Evropsku uniju da promeni svoju energetsku politiku i smanji zavisnost od Rusije, njenog najvećeg snabdevača. Evropska komisija je tako prošle nedelje iznela plan za zamenu dobavljača skoro dve trećine uvoza ruskog gasa ove godine, te da postepeno ukine zavisnost od svih fosilnih goriva iz Rusije do 2027. godine.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker