Srbija: Ponovo rehabilitovan četnički vojvoda Nikola Kalabić

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Viši sud u Valjevu donio je presudu o rehabilitaciji četničkog vojvode Nikole Kalabića.

Viši sud u Valjevu je je uvažio zahtjev Vesne Dragojević, a sada Kalabić, unuke četničkog vojvode Kalabića.

“Rehabilituje je sada pokojni Nikola Kalabić i utvrđuje se da su Odluke Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, od 1945. godine, ništavne od trenutka donošenja”, navodi se u Rješenju Višeg suda u Valjevu donesenog 5. jula ove godine, prenosi Istraga.ba

Podsjetit ćemo, Sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović je 2017. godine donio je rješenje kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Sud je tada proglasio ništavnim rješenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946. kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina.

Rješenjem Sreskog suda u Mionici od 11. novembra 1946. godine Kalabić je proglašen narodnim neprijateljem i oduzeta mu je imovina. Njegova unuka pokrenula je postupak pred sudom u Valjevu, tražeći rehabilitaciju i povrat oduzete imovine.

Također, sud je rješenjem od prije pet godina o rehabilitaciji utvrdio da se od trenutka donošenja ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata, donijetih od marta do septembra 1945, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata donijete od aprila do oktobra 1945. koje se odnose na Nikolu Kalabića, prenosi Politika.rs.

Ništave su i sve pravne posljedice ovih odluka, konstatovano je u rješenju Višeg suda u Valjevu i navedeno da se rehabilitovano lice, Nikola Kalabić, smatra neosuđivanim.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
istorija sa peštera 3
istorija sa peštera 3
1 godina ranije

Draža mi je draži od nikole,!!!što bi balije rekle,
..po’fata ih jovo kapičic k’o miševe…naše velikane,naše heroje…
P.s.
Mnogo velikana ima po svijetu,raznoraznija kategorija

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 godina ranije

Da bog da vazda imali junake kao Dražu i Kalabića, oni bi vam dohakali, kao i 41.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Ja ne znam ko je iskoristio moj nadimak na SL, u Kalabićevo lik i dijeli nijesam upućen ma da ima lepo lice, liči mi na časnog čovjeka. Što se gorskog vuka Draže tiče, legendarna ličnost čije veličine nažalost Srbi nisu svijesni. Zašto ga vi toliko mrzite nikada mi neće bit jasno kada je 90% rata on proveo na području Valjeva i Gornjeg Milanovca.

3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex