SRBIJA ĆE TRAŽITI VRAĆANJE VOJSKE NA KOSOVO Vučić: Odluka je jednoglasna, sutra šaljemo zahtev KFOR-u

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sednica Vlade Srbije na kojoj je usvojen zahtev Beograda da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, od Kfora zatraži povratak srpske vojske i policije na KiM, održana je večeras u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Predsednik Vučić je potvrdio da je doneta odluka da se, večeras mejlom, a sutra ujutru na prelazu komandantu Kfora uruči zahtev da se određeni broj srpske vojske, do 1.000, vrati na Kosovo.

– To je samo poštovanje međunarodnog javnog prava i ništa više od toga. Na osnovu onoga što smo čuli, mislimo da to neće biti prihvaćeno. To je prst u oko onima koji žele da odlučuju u pravu bez nas – rekao je večeras Vučić gostujući na RTS.

Vučić je rekao da je odluka o slanju zahteva Kforu na sednici Vlade doneta jednoglasno.

– To bi u ovom trenutku bilo važno zbog zaštite srpskog stnaovništvo i zbog onog zbog čega je i predviđeno Rezolucijom, a to je kontrola adminsitrativnih prelaza, narocicto na Jarinju i Brnjaku, i to bi dramatično smanjilo tenzije. To bi bila dobra odluka. Gotovo smo sigurni da to neće biti prihvaćeno na osnovu svega što smo čuli – rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da Vlada Zorana Đinđića nije podnela formalni zahtev za povratak naše vojske i policije. Vučić je rekao da ne očekuje da naš zahtev bude usvojen, iako bi doprineo miru.

Predsednik je pokazao Povelju UN, Rezoluciju 1244, vojno-tehnički sporazum, Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, Solunsku deklaraciju.

– Pripremamo i papir broj sedam Lisabonski, a možete i Ugovor o EU da računate kao sedmi – rekao je Vučić i objasnio da tzv. Kosovo nije država u skladu sa normama međunarodnog prava.

Predsednik kaže da je pitao predstavnike dela međunarodne zajednice koji će ugovor da poštuju, da je dobio odgovor “nijedan”.

– To sam čuo nedavno, pre nekoliko dana. Doslovce mi je rečeno da ne poštuju nijedan ugovor – kazao je Vučić i rekao da ima svedoka iz međunarodne zajednice koji je prisustvovao tom sastanku.

Upitan zašto je potreban srpski potpis na sporazumima ako se ne poštuju, on kaže da će oni da kažu “bitan je za vas, ali nije za nas”.

– U jednom od članovu u poslednjem stavu se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova, ni u Ujedinjenim nacijama. Situacija na terenu je takva da vri kod Srba i na severu i na jugu. Zadovoljan sam što sam video kod američkog predsednika da je video situaciju na terenu. Ja znam da ljudi više neće da trpe Kurtijev teror. Ali, mi moramo da razumemo da ne možemo da računamo na fer tretman – naglasio je Vučić.

Šta Srbi traže?

Srbi danas traže da se Adžić i Pantić puste u slobodu, dodaje, sve i da budu u kućnom pritvoru dok se ne završe “nezakoniti procesi”. Problem je, dodaje, što onaj koji treba to da zna, šef Euleksa, ne zna ni gde je ni da li je primio terapiju.

– Drugi zahtev je onaj koji stoji na papiru koji je Tači potpisao sa tadašnjim generalnim sekretara NATO-a da oni ne mogu da ulaze sa specijalnim jedinicama na sever Kosova bez odobrenja četiri gradonačelnika – rekao je Vučić i pokazao fotografije na kojima su specijalne jedinice na severu KiM.

Prema njegovim rečima moramo da budemo trpeljivi i da budemo spremi na kompromise.

Odluka komandanta Kfora

Upitan da li je siguran da na pravu adresu šalje zahtev za povratak srpske vojske i policije na Kosovo, Vučić kaže da u formalno-pravnom smislu da.

– Komandant Kfora je obavezan da donese pozitivnu odluku, a on će naravno doneti negativnu. Nema rokova, ali on ne može da ne odobri to formalno. Reči su vrlo jasne, “confirmed” i “permitted”, vrlo je jasno šta on može, a šta ne može – naglasio je Vučić.

On je objasnio da se misli da je normalno da albanski vojnici kao članovi KFOR-a mogu da budu na Kosovu i Metohiji, a srpski navodno ne mogu.

– “Problem” je u Srbiji jer svi zajedno hoće slabu Srbiju, koju mogu da ponižavaju na taj način da šalju albanski KFOR na Srbe – kazao je predsednik.

Vučić je rekao da groteksno zvuči kada nama neki iz međunarodne zajednice drže lekcije o Povelji UN i teritorijalnom integritetu.

– Za mene je bilo nadrealno da vidim albanski kontingent Kfora koji učestvuje u maltretiranju srpske porodice u Velikoj Hoči.

Formiranje ZSO

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO), rekao je da ne veruje da će ikada biti formirana.

– Prvo da formiraju ZSO, a onda da počnemo da pričamo o nečem drugom. Ali tražiće način da okrive Srbe za nemire. Borelj je bio šokiran napadom na Euleks. Čime je bio napadnut Euleks? Šok bombama. Bolje je da razgovaramo svaki dan po 10 sati, nego da imamo jedan dan razmene vatre – dodaje.

Vučić izjavio je večeras da postoji mogućnost da predstavnici EU pomere dolazak u Beograd za dvadesetak dana te da razgovor sa njima neće biti prijatan za Beograd. On je na RTS-u ponovio da očekuje veće pritiske nego ikada kada je reč o Kosovu i Metohiji i da taj razgovor ima veze sa francusko – nemačkim planom. Na pitanje zašto misli da će pritisci biti veći, Vučić kaže zato što zna kakav je bio prethodni razgovor.

– Mislim da postoji mogućnost da pomere dolazak (predstavnici Kvinte) za dvadesetak dana, još nemam potvrdu za tako nešto, ali to u svakom slučaju nije prijatan razgovor za nas – kazao je predsednik.

Prema Vučićevim rečima, mi smo kupili 10 godina mira.

– Kupili smo vreme kada smo bili izgubljeni zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, a sada smo vratili Kosovo na dnevni red. I šta god uradio, biću kriv. Hoću da kažem ljudima u Srbiji koji žele da čuju da se borimo na najbolji mogući način da čuvamo naše nacionalne i državne interese, da čuvamo mir i stabilnost gotovo po svaku cenu, ali ako nas doteraju dotle da nam ubijaju ljude, naravno da nećemo sedeti skrštenih ruku – naglašava Vučić.

On dodaje da se više nada da će Amerika više da nas sluša u narednom periodu nego Evropa.

– To nije zasnovano na mojim emocijama već na onome što vidim. Mislim da Amerikanci dobro razumeju kakvu imamo situaciju.

Sankcije Rusiji

Upitan o pomoći Rusije, Vučić naglašava da je za Srbiju dragocena svaka pomoć neke zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova u Ujedinjenim nacijama. Govoreći o sankcijama Rusiji, kaže da je to bila ključna tema u Tirani.

– Govorio sam o toj našoj odluci. Objasnio sam sve naše razloge. Izvukao sam sporazum i rekao da mi pokažu jedan od sporazuma. Mi smo 10 godina imali sankcije, zašto da ih mi nekome uvodimo? Mi imamo svoju moralnu obavezu dokle možemo da izdržimo dok nam vitalni interesi ne budu ugroženi. Videćemo do kada će to trajati – objašnjava.

– Nisam se dugo čuo sa Vladimirom Putinom, a sa Volodimirom Zelenskim nisam nikada razgovarao. Da me je pozvao Zelenski, razgovarao bih. Ali ja ne trčim kao neki drugi da razgovaram sa njim.

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini je vrlo težak sukob i pomaci su minimalni.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.