Serwer: Jedina vijest u sporazumu Vučića i Hotija je da će Izrael priznati Kosovo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer, inače profesor na Univerzitetu “John Hopkins” tvrdi da je netačna konstatacija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je danas između Srbije i Kosova potpisan historijski sporazum.

HFHZE5675

{module Oglas 1 – 2020}

Kaže da je historija ispunjena sporazumima između Srbije i Kosova, a mnogi od njih nisu sprovedeni ili su samo djelimično primjenjeni.

“Više tehničkih sporazuma uslijedilo je poslije briselskog sporazuma o normalizaciji iz 2013. godine, koji je, između ostalog, priznao da će se Srbija i Kosovo kvalifikovati za Evropsku uniju i pristupiti joj zasebno, svaki svojim ritmom. To je bilo implicitno priznanje suvereniteta Kosova, jer samo suverene države mogu pristupiti EU. Sporazum potpisan danas u Bijeloj kući nije ni izbliza tako dramatičan. U osnovi je ovo sporazum da se dogovore o nizu ekonomskih koraka za koje neki misle da će na kraju dovesti do napretka na političkom frontu”, kaže Serwer.

Ako u danasšnjem sporazumu, kako kaže Serwer, postoje neke vijesti, to je da se Izrael složio da prizna Kosovo, što če zaista razljutiti predsjednika Srbije Alesandra Vučića, jer Srbija već dugo njeguje svoj odnos s Izraelom.
{module Oglas 0 – 2020}
“Druga, skromna vijest je uzajamni jednogodišnji moratorijum: Kosovo se slaže da obustavi napore za ulazak u međunarodne organizacije u zamjenu za Srbiju koja je pristala da obustavi kampanju nepriznavanja. To je obnavljanje ranijeg sporazuma u kraćem vremenskom roku”, naveo je Serwer.

Vučić je, kaže, izričito odbio priznanje Kosova tokom razgovora u Bijeloj kući. Ovaj potez uslijedio je kada su Amerikanci, koji su se više puta obavezali da će sastanke u Bijeloj kuće fokusirati isključivo na ekonomska pitanja, stavili pred njega nacrt koji sadrži priznavanje Kosova.

“Odbacio je to, čak i javno. Nadam se da niko Washingtonu nije očekivao nešto drugačije”, kazao je Serwer.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker