Šaip Kamberi donio albansku zastavu u Skupštinu Srbije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Poslanik Ujedinjene Doline – SDA Sandžaka Šaip Kamberi iznio je u Skupštini Srbije albansku zastavu pored zastave Srbije.

saip kamberi zastava 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

Na to je reagovao predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je od Kamberija tražio da skloni zastavu.

“Ukoliko nema tolike tolenacije”, rekao je Kamberi, a prekinuo ga je Dačić.

“Nemamo, nemamo toleranciju za kršenje poslovnika, tražim od vas da sklonite zastavu”, kazao je Dačić.

Kamberi se potom ponovo javio za reč i kazao da je to što se od njega traži da skloni zastavu Albanije cenzura.

“Ja vas najljubaznije molim da poštujete poslovnik Narodne Skupštine i odluku o unutrašnjem redu u Narodnoj Skupštini u kojoj jasno piše da je zabranjeno isticanje simbola stranke i strane države osim u prostorijama koje su dodijeljene strankama”, naveo je Dačić.

{module Oglas 0 – 2020}

Kamberi je potom sklonio zastavu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da to što Kamberi umjesto o problemima raspravlja o zastavi Albanije, to govori već o svemu.

“Zaista bih volela da govorimo o kontretnijim stvarima. Ako Vi mislite da Vi imate pravo na sopstvenu zastavu da je potrebno da razgovavamo o zastavi druge države, to govori o Vama koliko mislite da postoje realni problemi za albanske stanovnike u Preševu i Bujanovcu”, rekla je Brnabićeva.

Potom je Kamberi kazao da nema važnijeg pitanja od identiteta.

“Ima li važnijeg pitanja od identiteta, možemo da imamo pare i zaposlenje, ali ako nemamo identitet, jezik i pismo… Ovo je zastava koju Albanci koriste je od 1443. godine i ona je više narodna zastava nego što je državna zastava”, rekao je Kamberi.

{module Oglas 2 – 2020}

“Zastava Srbije slobodno vijori u Gračanici, Kumanovu…”

Kamberi je zatražio danas izmene Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i “prilog tome” postavio zastavicu Albanije na poslaničku klupu ispred sebe, a na insistiranje predsjednika parlamenta Ivice Dačića morao je da je ukloni.

“Danas se zastava Srbije slobodno vijori u Gračanici, Kumanovu… gdje tamošnji Srbi uživaju svoja prava. U tome ne vidim ništa sporno, ali isto ne važi u Srbiji”, rekao je Kamberi.

Ustav priznaje nacionalnim manjinama pravo na izražavanje nacionalnog identiteta, a Zakon o pravima i slobodama nacionalnih manjina to ograničava, tvrdi Kamberi.

“Dok zastava Srbije može da se vijori na teritorijama drugih država, zastave drugih država ne mogu na teritoriji Srbije. Koja se poruka šalje na ovaj način”, upitao je Kamberi i dodao da rješenje nije u zabrani drugima, već u ravnopravnosti, da i pripadnici manjina u Sbriji, kako je rekao, mogu da koriste svoje simbole.

Izvadio je zatim zastavicu Srbije i rekao da ta zastava može da se vijori u Gračanici i na drugim mestima na Kosovu, onda i zastavu Albanije, koju je zatim stavio na sto ispred sebe, uz opasku da bi ta zastava trebalo slobodno da se vijori u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

U tome vidi razlog za izmene Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina u Srbiji i postavlja poslaničko pitanje da li će vlada pokrenuti taj postupak.

Izvor: B92

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker