Pročitajte detalje sporazuma Srbije i Kosova koji je u Bijeloj kući potpisao i Trump

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na društvenim mrežama procurili su faksmili kopija sporazuma kojeg su u Bijeloj kući u prisustvu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa potpisali čelnici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Avdullah Hoti.

ghjzuetzujzttz

EPA-EFE

{module Oglas 1 – 2020}

U sporazumu tako stoji da će obje strane implementirati ranije potpisani sporazum o autoputevima, kao i izgradnji željezničke infrastrukture. Također i Beograd i Priština pridružit će se fizibiliti studiji koja predviđa spajanje ove infrastrukture sa lukom na Jadranskom moru.

Dalje se kaže da će Kosovo i Srbija raditi sa Američkim fondom za razvoj i EXIM bankom u vezi s nizom infrastrukturnih projekata koji predviđaju spajanje gradova Srbije i Kosova.

Obje će se strane, kaže se, priključiti “mini-Schengen zoni” koja je najavljena u oktobru 2019. godine.

{source}<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>Exclusive: The White House agreement <a href=”https://t.co/7skVGNGobC”>pic.twitter.com/7skVGNGobC</a></p>&mdash; Adriatik Kelmendi (@adriatikk) <a href=”https://twitter.com/adriatikk/status/1301921349934428162?ref_src=twsrc%5Etfw”>September 4, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>{/source}

{module Oglas 0 – 2020}

Također, navodi se da će Srbija i Kosovo međusobno priznati diplome i druge obrazovne certifikate. Nadalje, navodi se i da će obje strane zabraniti učešće u 5G mreži sa “nepouzdanim” ponuđačima pri čemu su aludira na Huawei.

U sporazumu se, između ostalog, nalaže da će se promovisati i štiti sloboda vjere religijskih zajednica. Obje strane su se obavezale i da će raditi na
efikasnijem pronalasku nestalih, te riješavati pitanje izbjeglica.

U sporazumu su se obavezali da će Hezbolah tretirati kao terorističku organizaciju.

Na kraju se ističe i da će Kosovo pristati na implementaciju jednogodišnjeg moratorija u nastojanju da postane članica međunarodnih organizacija dok će Srbija imati jednogodišnji moratorij na kampanji nepriznavanja Kosova. Također, u sporazumu se navodi da će se Kosovo i Izrael međusobno priznati.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker